Ciasto z mleka w proszku

To ciasto okazało się dla mnie jednym wielkim eksperymentem, który niesamowicie się udał. I nie żałuje. Dla zainteresowanych powiem, iż to ciasto dowodzi, że nawet z nieudanego ciasta można stworzyć coś naprawdę pysznego...

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blachę prostokątną o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem biszkoptu należy średnio nagrzać piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 5 dużych jajek
  • 5 dużych łyżek gorzkiego kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju roślinnego / słonecznikowego / rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

Mąkę pszenną , gorzkie kakao i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Nie przestajemy ubijać / miksować - do ubitych białek dodajemy cukier puder a następnie żółtka i olej. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Do masy dodajemy suche produkty. Składniki delikatnie łączymy ze sobą.

Masę przekładamy do blaszki do pieczenia.

Biszkopt pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 25 minut - do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Upieczone ciasto odkładamy do przestygnięcia.

Zimny , upieczony biszkopt łamiemy na różnej wielkości kawałki.


Składniki na masę z mleka w proszku:
  • 250 g mleka w proszku ( niebieskiego w woreczku)
  • 250 ml mleka krowiego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 300 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanka adwokatu
  • 100 g wiórek kokosowych

Do rondla wlewamy szklankę mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do ugotowanego mleka dodajemy mleko w proszku - energicznie mieszamy składniki. Składniki w rondlu pozostawiamy do przestygnięcia.

Masło przekładamy do miski i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy cukier puder - ucieramy. Następnie dodajemy zimne mleko z rondla- ucieramy. Do powstałej masy dolewamy alkohol - ucieramy. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie łączymy składniki.


Składniki na różową masę z kremówki:
  • 330 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30-36 %
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki wiśniowej

W szklance gorącej wody rozpuszczamy wiśniową galaretkę. Rozpuszczoną galaretkę pozostawiamy do przestygnięcia ale nie stężenia.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy zimną galaretkę ( w konsystencji płynnej). Dokładnie łączymy składniki. Powstała masę wkładamy na 20 minut do lodówki by lekko stężała.


Składniki na polewę czekoladową:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka

Czekoladę łamiemy na drobną kostkę i przekładamy ją do rondelka. Do naczynia z czekoladą dodajemy masło i mleko. Składniki wstawiamy na mały palnik i doprowadzamy do ich połączenia. Podczas roztapiania się składników cały czas je mieszamy. Powstałą polewę ściągamy z palnika i lekko ją schładzamy.


Dodatkowo:
  • 200 g herbatników
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 16 połówek wiśni kandyzowanych
  • garść ( 16 sztuk) białych draży

Wykonanie:

Do dużej miski wsypujemy połamany czekoladowy biszkopt i dodajemy do niego masę z mleka w proszku. Składniki łączymy ze sobą - przy użyciu łyżki drewnianej.

Czystą i suchą blaszkę prostokątną wykładamy czystym papierem do pieczenia - po brzegi. Spód blachy wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy masę z miski ( biszkopt z masą z leka w proszku). Tak przygotowane ciasto w blaszce wkładamy na 1-2 godzin do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki i wykładamy je z blachy. Z ciasta ściągamy papier do pieczenia i wkładamy go ponownie do blaszki. Ciasto wkładamy ponownie do blachy ale tak by herbatniki były na górze ( nie jako spód). Na herbatniki wylewamy lekko stężałą różową masę z kremówki. Ciasto ponownie wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie, gdy kremówka nam stężała wylewamy na nią zimną polewę czekoladową.
Ciasto wizualnie dzielimy na 16 kawałków i na każdym kawałku wysypujemy po małej łyżeczce wiórek kokosowych. Na wiórki kładziemy połówkę wiśni kandyzowanej , w którą wkładamy białego draża.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego


Data publikacji: 03/01/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon