Ciasto Szachownica

Ciasto idealnie wkomponuje się na nie jednej rodzinnej kawie. Idealne, delikatne ciasto ucierane przełożone domowym budyniem z nutką wanilii. Polecam na weekend.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Nagrzewamy piekarnik.


Składniki na babki:
  • 16 łyżek oleju
  • 16 łyżek letniej wody
  • 7 dużych jajek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli

Mąkę pszenną, tortową oraz proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą. Białka należy rozdzielić od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy cukier puder i ucieramy je na jednolitą, złoto-żółtą masę. Do powstałej masy na przemian dodajemy przesiane mąki oraz wodę i olej. Wszystko miksujemy do momentu połączenia się składników. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubitą pianę za pomocą łyżki drewnianej mieszamy z wcześniej powstałą masą (do masy z żółtek dodajemy białka nie odwrotnie). Po połączeniu się składników połowę ciasta przelewamy do jednej prostokątnej blaszki. Do pozostałego ciasta dodajemy przesiane gorzkie kakao. Składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciemne ciasto przelewamy do drugiej blaszki.

Surowy biszkopt pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut - do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.


Składniki na masę budyniową:
  • 1 l mleka
  • 300 g miękkiego masła
  • 90 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 160 g cukru
  • 1 kieliszek nalewki waniliowej

W 250 ml mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną.

Do rondla wlewamy pozostałą część mleka, wsypujemy cukier kryształ, naczynie wstawiamy na palnik i gotujemy. Wcześniej przygotowany krochmal (budyń z mąki pszennej, ziemniaczanej i mleka) wlewamy do gotującego się mleka i na bardzo wolnym ogniu gotujemy około 5 minut mieszając by powstały budyń się nie przypalił. Następnie wyłączamy palnik, przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.

W misce ubijamy na puch miękkie masło. Miksując cały czas stopniowo dodajemy ugotowany i ostudzony budyń. Po dokładnym połączeniu się składników powoli wlewamy alkohol - cały czas ubijamy masę.

Powstałą masę budyniową przekładamy do worka cukierniczego.


Składniki na polewę czekoladową na maśle:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka rumu

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Dodatkowo:
  • 50 g płatków kokosowych
  • marcepanowe kwiatuszki

Wykonanie:

Upieczone, wystudzone ciasta kroimy wzdłuż dłuższego boku na 9 równych pasków (u mnie każdy miał po 3 cm szerokości). Pasek brązowy, za pomocą worka cukierniczego smarujemy kremem budyniowym i przyklejamy do niego jasny pasek ciasta, który również smarujemy kremem. Do kremu dociskamy brązowy pasek ciasta. Wierzch sklejonych pasków smarujemy masą na której układamy biały pasek ciasta, gdzie wcześniej posmarowaliśmy jego bok masą- przyklejamy do masy brązowy pasek ciasta ówcześnie posmarowany masą a do niej jasny pasek ciasta. I ponownie warstwę smarujemy masa na która przyklejamy brązowy pasek z masą do której dołączamy jasny pasek ciasta z masą a do niej ciemne ciasto. Wierzch i boki smarujemy masą. Ciasto schładzamy około 2 godziny w lodówce. Następnie wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową, zdobimy płatkami kokosowymi i kwiatami marcepanowymi. Ciasto ponownie schładzamy 3 godziny w lodówce (ja pozostawiłam ciasta na noc w lodówce).

Tak samo postępujemy z pozostałymi paskami ciasta i masy jak powyżej.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/03/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon