Ciasto "Pijany Izydor"

Przepis na owe ciasto dostałam od Babci Ziuty i szczerze mówiąc ciasto jest niesamowicie smaczne, orzechowe, czekoladowe z dużą nutą alkoholu.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt ucierany czekoladowo-orzechowy:
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru kryształu
  • 4 jajka
  • 70 g mąki pszennej
  • 30 g naturalnego kakao
  • 120 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Miękkie masło przekładamy do rondelka i na małym ogniu doprowadzamy do jego rozpuszczenia -rondel ściągamy z palnika.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz naturalnym kakao -przesiewamy. Do przesianych składników dodajemy zmielone orzechy włoskie - mieszamy.

Białka oddzielamy od żółtek.

Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier kryształ a następnie żółtka. Gdy dobrze się nam połączą składniki wlewamy powoli rozpuszczone masło i jeszcze chwilę łączymy składniki by uzyskać jednolitą konsystencję. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana suche składniki i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki.

Surowe ciasto wlewamy do przygotowanej wcześniej blachy i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopty pozostawiamy w piekarniku by przestygły.


Składniki na wkładkę orzechową:
  • 300 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki wódki

Cukier puder wraz z orzechami włoskimi zalewamy alkoholem i dokładnie mieszamy.


Składniki na masę jajeczną:
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 150 g cukru kryształu
  • 250 g miękkiego masła

Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy do nich cukier. Miskę ze składnikami wstawiamy na garnek z gotującą się wodą (ale tak by miska nie dotykała wody). Jaja z cukrem ubijamy na parze przez 15-20 minut aż uzyskamy pulchną, jasnozłota masę. Masę jajeczną ściągamy z garnka i miskę zanurzamy w zimnej wodzie. W ten sposób studzimy i zagęszczamy masę (ciągle ubijamy).

Masło przekładamy do miski i ubijamy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy (stopniowo) zimną masę jajeczną i dokładnie wszystko rozcieramy.


Składniki na polewę czekoladową:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.


Dodatkowo:
  • 4 łyżki gęstych powideł śliwkowych
  • 20 sztuk dużych herbatników
  • 50 g kostek kokosowych

Wykonanie:

Upieczony, przestudzony biszkopt czekoladowo- orzechowy smarujemy powidłami śliwkowymi na które równomiernie rozkładamy wkładkę orzechową. Wkładkę orzechową przykrywamy masą jajeczną na którą układamy herbatniki. Herbatniki polewamy polewą czekoladową oraz zdobimy kostkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na 12 godzin w lodówce (by dobrze się schłodziło).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 15/03/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon