Ciasto deserowe z nasionami chia

Lekki biszkopt a na nim jak że zdrowe owoce chia zatopione w śmietanie kremówce. A wszystko to uwieńczone sezonowymi owocami - w tym wypadku winogronami i pyszną galaretką.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.

Tortownicę przed pieczeniem biszkoptów należy dokładnie natłuścić np. margaryną i lekko oprószyć maka pszenną/tortową.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej / tortowej typ 450
  • 2 łyżki oleju roślinnego/ słonecznikowego/ rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka i olej- miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy (stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam jednolita masa.

Powstała masę przelewamy do formy i pieczemy ją w 140-150 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka, na jasnozłoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.


Składniki na mus z chia:
  • 700 ml mleka kokosowego lub krowiego
  • 6 łyżek nasion chia
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.

Do rondla wlewamy mleko, dodajemy nasiona chia i mieszamy. Mieszaninę odstawiamy do lodówki na około 2 godz. (raz na jakiś czas przemieszać).

Śmietanę kremówkę wlewamy do kolejnej miski, dodajemy do niej cukier puder i ubijamy na sztywno. Do ubitej kremówki stopniowo dodajemy napuchnięte nasiona chia i ubijamy. Następnie do powstałej masy wlewamy lekko stężałą żelatynę i ponownie łączymy dokładnie składniki.


Dodatkowo:
  • 500 g czerwonych winogron
  • 2 opakowania sypkiej galaretki np. wiśniowej
  • 600 ml wrzącej wody

We wrzącej wodzie rozpuszczamy sypkie galaretki i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia (galaretka ma być lekko płynna).

Owoce myjemy i osuszamy.


Wykonanie:

Upieczony, przestudzony biszkopt ponownie umieszczamy w tortownicy (w której go piekliśmy) a na jego wierzch przekładamy mus z chia. Tak przygotowane ciasto wkładamy na około godzinę do lodówki by masa stężała. Na wierzch musu układamy winogrono i wylewamy galaretkę. Tak przygotowany deser pozostawiamy na około 3 godziny w lodówce (by mu i galaretka dobrze stężały).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 12/10/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon