Chleb z rodzynkami i orzechami

Chleb uwielbiany przez mojego Męża jak sam mówi najpyszniejszy z masłem. Oczywiście chleb można jeść z wszystkim co się lubi. Jego zaletą jest to, że zachowuje bardzo długo świeżość ale nie ostaje się się długo bo jak zjemy jedną kromkę to chcemy więcej.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na dwie keksówkę o wymiarach 10x 27 cm.

Keksówki należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biga:
  • 110 g mąki pszennej typ 650
  • 110 g mąki pszennej graham typ 1850
  • 140 g letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży

Składniki na ciasto właściwe:
  • 610 g mąki pszennej typ 650
  • 70 g mąki pszennej graham typ 1850
  • 510 g letniej wody
  • 20 g soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • cała biga
  • 150 g orzechów włoskich łuskanych
  • 150 g rodzynek

Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki gorącej wody

W niewielkiej miseczce łączymy ze sobą miód i wodę.


Wykonanie:

Dzień wcześniej (12 godzin przed) przygotować "bigę":

do miski przesiewamy mąkę pszenną i graham. Następnie dodajemy do niej drożdże rozpuszczone w letniej wodzie. Wszystko dokładnie łączymy. Bigle przykrywamy folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin.

Na drugi dzień do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, graham i dodajemy drożdże rozpuszczone w letniej wodzie, sól, bakalie i cała bigle. Za pomocą łyżki drewnianej dobrze wyrabiamy składniki, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypujemy mąki).

Ciasto po równo rozdzielamy do keksówek. Wypełnimy je do połowy, wciskając ciasto w narożniki. Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - ok. 1,5 godziny. Przed pieczeniem bochenki smarujemy za pomocą pędzelka wodą zmieszana z miodem.

Surowe chleby pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 40 minut w 180 - 200 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Chleby są prawidłowo upieczone gdy oddadzą głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.

Upieczone chleby studzimy na kratce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 14/02/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon