Chleb kukurydziany z kminkiem

Postanowiłam na odmianę upiec chleb kukurydziany z dodatkiem ukochanego kminku. Wbrew pozorom wyszedł dziurawy, miękki i po paru dniach się nie kruszy i nie wysycha. Fajna odmiana od codziennego białego pieczywa - polecam.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na jedną keksówkę o wymiarach 10x 27 cm.

Keksówkę należy natłuścić np. olejem i oprószyć mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 300 g mąki kukurydzianej
  • 250 ml mleka
  • 2 surowe jaja (wielkość M)
  • 60 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:
  • 1-2 łyżek kminku

Wykonanie:

W 100 ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże, 2 łyżki mąki pszennej oraz cukier.

Do miski przesiewamy mąkę. W środku kopczyka robimy dołek, dodajemy surowe jaja, rozpuszczone drożdże z cukrem, oraz pozostałą mleko. Za pomocą miksera dobrze wyrabiamy składniki, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia - na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypujemy mąki).

Ciasto przekładamy do keksówki. Wypełnimy je do połowy, wciskając ciasto w narożniki. Przykrywamy je ściereczką lub owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki) - około godzinę. Przed pieczeniem bochen obficie posypujemy ziarnami kminku.

Surowy chleb pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 40 minut w 200 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Chleb jest prawidłowo upieczony gdy odda głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu.

Upieczony chleb studzimy na kratce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 14/03/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon