Bułki z cebulą i czosnkiem

Pulchne, mocno cebulowe ale z nutą czosnku polskiego. Idealne bułki, które zasmakują nie tylko z dodatkami ale z chęcią zjadane suche. Po prostu polecam.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 510 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 cebule czerwone średnie
  • 6 ząbków czosnku

Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju

Do miseczki wlewamy mleko, wbijamy jajko i lekko podbijamy.


Wykonanie:

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem oraz 50 g mąki pszennej. Tak przygotowany rozczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu podwojenia jego objętości.

Cebulę wraz z czosnkiem obieramy, drobno kroimy i przesmażamy na oleju. Patelnię ściągamy z palnika i pozostawiamy składniki do przestygnięcia.

Do miski przesiewamy pozostałą część mąki, dodajemy roztopione masło, zaczyn, sól, ostudzoną cebulę z czosnkiem i całość wyrabiam na gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia- na około 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto już wyrośnie przekładamy je na lekko oprószony mąką blat, chwilę zarabiamy i dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy okrągłe bułki - z kawałka ciasta formujemy nieduży placek i zawijamy jego brzegi do środka.

Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (łączeniem do dołu), lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut lub do czasu, gdy wyraźnie urosną.

Wyrośnięte bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem a następnie pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 17-20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/03/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon