Bułki z amarantusem

Mięciutkie, puszyste, delikatne, bardzo zdrowe i nie tylko dla tego, że domowe ale temu iż dodałam do nich otrąb z amarantusa - zbóż XXI wieku, uprawianych przez Indian, bogatych 5-krotnie więcej w żelazo niż szpinak lub pszenica. Amarantus jest niezwykle cennym źródłem białka, lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 450 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 100 g otrębów z amarantusa
  • 25 g świeżych drożdży
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
  • mąka pszenna do oprószenia surowych bułek

Wykonanie:

Do miski wlewamy całą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z miodem. Następnie dodajemy otręby z amarantusa i mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (około 20 minut).

Następnie do zaczynu dodajemy przesianą mąkę pszenną wraz z solą i za pomocą łyżki drewnianej czy też miksera z hakiem chlebowym wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy oliwę z oliwek i wyrabiamy gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy, formujemy w wałek a następnie dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy bułki, które obtaczamy w mące.

Surowe pieczywo przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną.

W wyrośniętych bułkach za pomocom tłuczka do ziemniaków odbijamy wzorek.

Surowe pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy.

Smacznego


Data publikacji: 18/03/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon