Biszkopty z kawą i śmietaną

Delikatne, ucierane biszkopty czekoladowe przełożone masą kawową, z dodatkiem śmietany kremówki i wiśnią - to idealny deser do kawy. A, że dość duże są to ciasteczka to idealnie na zastąpią kawałek ciasta.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 35 sztuk ciastek.

Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej/ tortowej
  • 400 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 surowe jajka (wielkość L)
  • 4 łyżki mleka
  • 50 g naturalnego kakao

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder wraz z mlekiem i miksujemy / ucieramy tak długo aż uzyskamy jasnozłotą masę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z naturalnym kakao i dodajemy do nich utarte składniki z miski oraz wbijamy całe jajka. Za pomocą noża siekamy je a następnie zarabiamy szybko dłońmi. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją szczelnie i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by ciasto stwardniało.

Następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 4-5 mm i za pomocą foremki wycinamy okręgi szerokie na 10 cm.

Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym spory odstęp.

Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy.


Składniki na masę kawową:
  • 3 całe, surowe jajka ( wielkość L)
  • 200 g cukru kryształu
  • 35 g kawy Inka
  • 3 łyżki wrzącej wody
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek spirytusu lub wódki

Do szklanki wlać 3 łyżki wrzącej wody i rozpuścić w niej kawę. Odstawiamy do przestygnięcia.

Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy do nich cukier. Miskę ze składnikami wstawiamy na garnek z gotującą się wodą (ale tak by miska nie dotykała wody). Jaja z cukrem ubijamy na parze przez 10-15 minut aż uzyskamy pulchną, jasnozłota masę. Masę jajeczną ściągamy z garnka i miskę zanurzamy w zimnej wodzie. W ten sposób studzimy i zagęszczamy masę (ciągle ubijamy).

Masło przekładamy do miski i ubijamy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy zimną masę jajeczną oraz alkoholi dokładnie wszystko łączymy.

Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego bez końcówki.


Dodatkowo:
  • 600 ml śmietany kremówki 36$ do ciast i deserów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 35 sztuk wiśni kandyzowanych
  • 4-5 łyżek kawy cappuccino

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy cukier puder i jeszcze chwile miksujemy. Sztywną kremówkę przekładamy do worka cukierniczego, zakończonego końcówką w kształcie bardzo szerokiej gwiazdki i na czas przygotowywania ciasta wkładamy go do lodówki.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone biszkopty czekoladowe przekładamy masą kawową. Wierzch każdego przełożonego masa ciastka zdobimy rozetkami (śmietaną kremówką) oraz wiśnią kandyzowaną. Tuż przed podaniem ciasteczka oprószamy kawą cappuccino.

Ciasteczka przed podaniem schładzamy w lodówce około 3 godziny.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 14/03/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon