Babeczki z kisielem, śmietaną kremówką i granatem

Kruche babeczki tym razem napełniłam masą kisielową - wisniową, do tego dodałam śmietanę kremówkę i ozdoby z owoców - granatu i kandyzowanej papai.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 20 sztuk.

Foremki na babeczki o górnej średnicy 8 cm należy dobrze natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/ tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Surowe babeczki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę kisielową:
  • 150 ml owocu płynnego (soku z kompotu wiśniowego)
  • 1 opakowanie sypkiego kisielu o smaku wiśni
  • 50 g cukru kryształu
  • 100 g masła
  • 40 g cukru pudru

Do rondelka wlewamy sok i dodajemy do niego cukier kryształ. Rondelek wstawiamy na mały ogień. Składniki doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się płynu dodajemy kisiel. Mieszamy by składniki dobrze się połączyły. Powstały kisiel gotujemy jeszcze 2-3 minuty a następnie ściągamy z palnika. Kisiel przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Masło przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder. Składniki ucieramy/ miksujemy na puch.. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny kisiel. Ucieramy.


Składniki na masę śmietanową:
  • 250 ml śmietany 36% do ciast i deserów
  • 1 łyżka cukru pudru

Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy by składniki się połączyły.

Ubitą kremówkę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie skręconej gwiazdy.

Na czas przygotowywanie babeczek śmietanę wkładamy do lodówki.


Dodatkowo:
  • 50 g kandyzowanej papai
  • 1 owoc granatu

Owoc granatu obieramy.

Papaje kandyzowaną kroimy w paseczki.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone babeczki wykładamy z foremek i napełniamy je po sam brzeg masą kisielową. Wierzch babeczek zdobimy śmietaną kremówką oraz bakaliami. Babeczki wkładamy na 30-60 minut do lodówki by składniki stężały (masa kisielowa).

Podajemy

Smacznego


Data publikacji: 17/02/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon