Pomidory w mozzarelli i cieście francuskim.

Pyszna, szybka, sycąca przekąska. Idealna na domowe partii z przyjaciółmi. Świetnie komponuje się z różnymi rodzajami dipów.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 40 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto półfrancuskie:
  • 200 g mąki pszennej / tortowej
  • 200 g masła (prawdziwego 82%)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:
  • suszone pomidory (500 g)
  • 750 g mozzarelli w zalewie
  • zioła prowensalskie

Suszone pomidory kroimy na cząstki (tak by nie wystawały z paseczków ciasta pół francuskiego).

Ser mozzarelle odsączamy z zalewy i kroimy na plasterki które dzielimy na 4 cząstki.


Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy mleko i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Na stolnicę wysypujemy 50 g mąki i dodajemy do niej masło. Za pomocą noża łączymy składniki. Zarobione ciasto formujemy w cegiełkę, owijamy papierem pergaminowym lub woreczkiem i wkładamy do lodówki by stwardniało.

Resztę mąki wysypać na stolnicę, posolić, wlać ocet, żółtko i letnią wodę. Z podanych składników wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto (takie jak na pierogi). Wyrabiamy tak długo aż odstanie od ręki. Wyrobionym ciastem uderzyć parę razy o stolnicę, uformować na okrąg, przykryć cuchą ścierką i odstawić na 20 minut. W wypoczęte ciasto jałowe , w środek włożyć ciasto maślane, złożyć w kopertę. Ciasto wałkujemy od siebie , zawsze w jedną stronę. Gdy ciasto rozciągnie się już w prostokąt składamy je z powrotem w 3 części. Owijamy i wstawiamy do lodówki na 25-30 minut. Tą samą czynność powtarzamy jeszcze 3 razy nie licząc pierwszego wałkowania.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm i dzielimy je poziomo na pół a każdą połówkę na 10 paseczków (o wymiarach 10 cm x 3 cm).

Każdy paseczek układamy na wyłożonej blachą papierem do pieczenia. Ciasto pół francuskie z wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem a następnie na obu brzegach układamy po cząstce sera mozzarella, pomidora suszonego oraz posypujemy ziołami prowersalskimi - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Blachę z surową przekąską pieczemy w 220-240 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg).

Po upieczeniu przekąskę wykładamy z piekarnika by przestygło.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 17/02/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon