Pluszki z makiem

A dziś na śniadanie upiekłam coś makowego, drożdżowego ... ponoć rosyjskie ... Doszłam do wniosku, ze drożdżówki idealnie nadadzą się jako drugie śniadanie do szkoły dla maluchów czy też młodzieży.....a co tam - nawet Mąż się ucieszył jak je znajdzie w torbie jak będzie szukać jakiejś słodkości w pracy.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 16 sztuk.

Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe z majonezem:
  • 325 ml letniego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki majonezu
  • 500 g mąki pszennej / tortowej typu 450
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 20 g drożdży świeżych

Składniki na nadzienie makowe:
  • 200 g zmielonego maku
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 50 g roztopionego masła

Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 50 ml letniego mleko , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier kryształ i 1 łyżkę mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn, sól, majonez, mleko. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.

Gdy mamy już wyrośnięte ciasto, wyciągamy je z miski, ponownie zarabiamy, kształtujemy w wałek, który dzielimy na 16 równych części. Każdą część formujemy w kulę a następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy na placek o grubości 3-4 mm. Każdy placek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i makiem, pozostawiając około 5-10 mm wolnego ciasta na krawędzi. Placuszki z nadzieniem zwijamy w rulon. Ruloniki nacinamy wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Tak przygotowane drożdżówki układamy na blachach do pieczenia, zachowując miedzy nimi odstęp. Drożdżówki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy je na 20 minut by lekko podrosły.

Surowe bułeczki pieczemy 160-170 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut, na ciemno-złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu drożdżówki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 28/08/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon