Płomyki-ciastka z jabłkami

Proste w przygotowaniu, pyszne w smaku, idealnie kruche i do tego z naszymi polskimi jabłkami w składzie - ciasteczka płomyki. Idealnie do popołudniowej kawy.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na około 40 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z proszkiem dopieczenia i dodajemy do nich miękkie masło, mleko, jaja oraz cukier. Składniki siekamy za pomocą noża a następnie dłońmi zarabiamy. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i umieszczamy na około 2 godziny w lodówce.


Składniki na nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru (lub 5 jeśli jabłka są kwaśne)
  • 40 g mielonego cynamonu
    • 2 łyżki masła
  • sok z połowy cytryny
  • 30 ml wody

Jabłka myjemy, obieramy ze skóry, wycinamy im gniazda i na tarce o grubych oczkach ścieramy.

Do rondla wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier sok z cytryny, cynamon oraz starte jabłka. Rondel ze składnikami umieszczamy na palniku i przesmażamy około 20-30 minut aż uzyskamy gęstą marmoladę jabłkową. Odstawiamy do przestygnięcia.


Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

Surowe ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii.

Na lekko podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na płat (prostokąt) o grubości 3 mm. Następnie dzielimy go na pasy o szerokości 12 cm. Każdy pas dzielimy na trójkąty, a każdy trójkąt nacinamy w 4 miejscach – jak na zdjęciu. Na każdym ciastku umieścić łyżeczkę nadzienia i zawinąć najpierw lewy koniec w prawo, a później prawy koniec w lewo.

Surowe ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do ostygnięcia.

Przestudzone słodkości posypujemy cukrem pudrem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 09/10/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon