Placek ze śliwkami "na codzień"

Korzystając z przepisów Pana Jana Czernikowskiego natknęłam się na bardzo smaczne ciasto ucierane do którego idealnie wkomponowały się nasze polskie śliwki. Ciasto jest lekkie, puszyste i tanie w wykonaniu. idealnie sprawdza się na te nasze upały.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na ciasto o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blachę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1/2 szklanka śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • około 1 kg ciemnych śliwek
  • 100 g cukru pudru

Śliwki myjemy , przepoławiamy na pół i wyciągamy z nich pestki.


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo jajka a następnie śmietanę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki dobrze rozcieramy ze sobą aż uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję.

Surową masę równomiernie rozkładamy w blaszce do pieczenia i na wierzchu układamy połówki śliwek, skórką do dołu.

Surowe ciasto pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a tuż przed podaniem obficie oprószamy cukrem pudrem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 27/08/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon