Placek z dżemem agrestowym

Prosty ale pyszny placek z domową marmoladą z agrestu czerwonego. Po prostu na jednym kawałku nie zaprzestaniecie.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Przepis na blachę o wymiarach 20 x 30 cm.

Formę wykładamy papierem od pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto półkruche:

  • 500 g mąki pszennej / tortowej typ 400
  • 2 surowe jaja (rozmiar L)
  • 150 g szklanki cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • 350 g gęstej marmolady z agrestu czerwonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do niewielkiej miski.

Miękkie masło ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy na przemian cukier puder wraz z jajkami - rozcieramy. Do utartego tłuszczu dodajemy przesiane suche składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Wyrobione ciasto (ma mieć gładką, jednolitą konsystencję) dzielimy w proporcji 2/3 do 1/3.

Spód prostokątnej blaszki wykładamy większą częścią ciasta, posypujemy bułką tartą i rozkładamy na niej równomiernie marmoladę.

Mniejszy kawałek półkruchego ciasta wałkujemy na grubość 5-10 mm i dzielimy je na paski o szerokości 1 cm. Paski układamy (tak by tworzyły kratkę) na marmoladzie. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/07/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon