Placek kruchy z morelami

Najlepsze na świecie są ciasta proste, kruche, z owocami takie które bez zastanowienia człowiek je i przypomina mu się jak babcia lub mamma mu je piekła. I mógł jeść je bez ograniczeń i biec zaraz dalej się bawić nad rzekę, do lasu, na łąkę. Takie wakacyjne ciasto ze wspomnieniami dzieciństwa.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Przepis na blachę o wymiarach 20 x 30 cm.

Formę wykładamy papierem od pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 jajka ( wielkość L)
  • 1 kg moreli

Składniki na lukier pomadkowy:
  • 2 filiżanki cukru kryształu (małe , Wasze filiżanki)
  • na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
  • parę kropel soku z cytryny
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • tyle mleka by cukier przykryło

Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.


Dodatkowo:
  • 50 g wiórek kokosowych.

Wykonanie:

Owoce myjemy, przepoławiamy, wyciągamy pestki.

Jaja wbijamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy na puszystą masę.

Do miski przekładamy miękkie masło puder i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy jaja ubite z cukrem na przemian z mąką. Dobrze utarte ciasto rozkładamy równomiernie na blaszce do pieczenia. Na jego wierzchu, skórką do dołu układamy morele. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 30 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do całkowitego przestygnięcia.

Tuż przez podaniem placek polewamy lukrem i posypujemy kokosem (zawsze też możemy posypać je tylko cukrem pudrem).

Smacznego


Data publikacji: 07/08/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon