Pikantne paluchy

Paluchy są świetnym zapychaczem, zarówno dla dziecka, jak i dla dorosłego. Idealne na domówki. Podane na sucho lub z dipami, kto jak woli. Koszt ich wykonania jest naprawdę niewielki, a ponadto robi się je niesamowicie szybko!

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Skład na blachę paluchów.


Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej / tortowej
  • 200 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (ja użyłam 18%)

Dodatkowo do posypania paluchów:
  • papryka ostra
  • mak
  • sól morską itp.

Wykonanie:

Na stolnicy wysypujemy mąkę dodajemy do niej pokrojoną w kostkę margarynę, rozbijamy jajko , wlewamy śmietanę. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki o długości około 10 cm i grubości 5-6 mm.

Na blaszce kładziemy papier do pieczenia i układamy na nim paluchy. Każdy paluch, za pomocą pędzla kuchennego smarujemy wodą i posypujemy przyprawami.

Paluchy pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu odstawiamy je do przestudzenia.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon