Pierożki z soczewicą

Postanowiłam wprowadzić częściej do swojej kuchni soczewicę która jest niesamowicie zdrowa i pożywna - tak dziś na przekąskę powstały pierożki z soczewicą i pieczarkami. A dla podkręcenia smaku posypałam je czarnuszką.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 35 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże ,2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn, pozostałą wodę, olej oraz sól. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.


Składniki na farsz:
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia

Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Cebulę obieramy i siekamy w kostkę.

Na patelni podsmażamy cebulę wraz z pieczarkami i 1.2 łyżeczki soli.

Soczewicę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, gotuję ją w osolonym wrzątku 15-20 minut. Odcedzamy i odstawiam do ostygnięcia. Przekładam do miski i odstawiam do ostygnięcia. Po przestudzeniu soczewicę wraz z przyprawami, sosem sojowym oraz podsmażonymi warzywami mieszamy. Dodajemy jajko, bułkę tatą i dokładnie mieszam całość.


Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko
  • 3-4 łyżki czarnuszki

Jajko wbijamy do miski i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Gdy ciasto wyrośnie , wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 2,5 cm. Za pomocą szklanki, wycinamy okręgi. Na ciasto nakładamy farsz, przykrywamy ciastem, sklejamy za pomocom widelca. Wierzch pierożków smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy obficie czarnuszką i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez około 20 minut, na złocisty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu pierożki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/07/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon