Pierożki z kaszą jaglaną i twarogiem

Warto świąteczny stół urozmaicić niebanalnymi przestawkami, przekąskami czy też zagryzkami do barszczu, sosów. Dlatego proponuję upiec i zasmakować się w pierożkach nadziewanymi serem białym wymieszanym z kaszą jaglaną.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 35 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 125 g margaryny
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli

Do szklanki w której mamy kwaśną śmietanę dodajemy drożdże i energicznie mieszamy składniki, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Na stolnice przesiewamy mąkę i dodajemy do niej sól, margarynę oraz rozpuszczone drożdże w śmietanie. Za pomocą noża, przez chwilę siekamy składniki a następnie dłońmi zarabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy miską by odpoczęło - na czas przygotowania farszu.


Składniki na farsz:
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 200 g twarogu
  • 2 łyżki masła
  • 1 małe cebule
  • 1 łyżeczka przyprawy śniadaniowej lub mieszaniny ulubionych ziół
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu

Kaszę jaglaną wysypujemy do garnka, wstawiamy go na na najmniejszy palik i prażymy ją kilka minut mieszając. Następnie kaszę zalewamy 2 szklankami gorącej wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Bez mieszania. Po upływie podanego czasu garnek z kaszą ściągamy z palnika i rozpulchniamy ją widelcem. Kaszę pozostawiamy do ostygnięcia.

Ser biały mielimy dwa razy w maszynce do mięsa.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na maśle. Do ochłodzonej kaszy dodajemy podsmażoną cebulę wraz z tłuszczem, zmielony twaróg oraz przyprawy. Składniki dobrze łączymy ze sobą.


Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko
  • czarnuszka

Jajko wbijamy do niewielkiej miseczki i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Gdy surowe ciasto nam już odpocznie: stolnicę lekko oprószamy mąką a następnie wałkujemy na niej ciasto na płat o grubości 3-4 mm. Za pomocą szklanki, w cieście, wycinamy okręgi. Na środku każdego okręgu wykładamy farsz jaglano-serowy, po czym ciasto sklejamy nadając mu kształt pierożka - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe pierożki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.

Tak przygotowaną przekąskę pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut, na jasno brązowy kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu pierożki ściągamy z blaszki, pozostawiamy do przestygnięci.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/12/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon