Piernik żydowski

Wspaniały piernik, który warto upiec. Piernik owy piekłam półtora tygodnia przed świętami, owinęłam po upieczeniu folią spożywcza i pozostawiłam by zmiękł. Na świątecznym stole pięknie się prezentuje i nieziemsko smakuje po mimo że jest tylko lekko oprószony cukrem pudrem :-).

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na jedno ciasto.

Formę o wymiarach 10 x 27 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki:

*510 g mąki pszennej/tortowej * 250 ml miodu * 3 surowe jajka (wielkość L) * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 1 łyżka korzeni * 1 kieliszek rumu


Dodatkowo:
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

Do makutry wlewamy miód, rum i dodajemy sodę - ucieramy. Do utartego płynu dodajemy przesiana mąkę wraz z korzeniami i ponownie rozcieramy do uzyskania wolnego ciasta. Surowy piernik przekładamy do wcześniej przygotowanej keksówki i pieczemy w 140 stopniach Celsjusza około 60 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Po upieczeniu piernik wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestudzenia.

Tuż przed podaniem piernik oprószamy cukrem pudrem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 12/12/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon