Piernik wykwintny

Przepis na owy piernik znalazłam w książce z 1950 roku w której zaznaczona ich należy go wykonać 14 dni przed spożyciem. Przyznam, że lubię testować a zarazem piec stare przepisy bo są niepowtarzalne, ponad czasowe i niesamowicie smaczne. Czasem dodaje coś od siebie do nich ale nie zmieniam podstawowej receptury. W tym pierniku zmieniłam jedynie to, że przełożyłam go domowymi powidłami śliwkowymi, masą kajmakową i czekoladową. I oczywiście polałam go domową polewą czekoladową i lukrową. Wyszło przepysznie.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na piernik wykwintny:
  • 700 g mąki pszennej typ 450
  • 1 l miodu
  • 5 jaj
  • 50 g sody oczyszczonej
  • 200 g słodkich migdałów
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki letniej wody

W letniej wodzie ( w 2 łyżkach wody) rozpuszczamy sodę oczyszczoną.

Żółtka oddzielamy od białek.

Do rondla wlewamy miód i na małym płomieniu doprowadzamy do jego zrumienia, który następnie przelewamy do makutry (donicy) i ucieramy aż do ostygnięcia. Po ostygnięciu wbijamy po jednym żółtku i ucieramy. Dodajemy przesiana mąkę, wlewamy roztwór sody, dodajemy zmielone korzenie, słodkie migdały (migdały obrane ze skórki), skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Ubitą na sztywno pianę z białek dodajemy do masy którą mamy w makutrze i ostrożnie mieszamy składniki. Surowe ciasto wlewamy po równo do dwóch jednakowych form i pieczemy w 120 stopniach Celsjusza przez 45 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra dół). Upieczone pierniki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę kajmakową:
  • 500 g gotowej masy kajmakowej
  • 200 g miękkiego masła

Masło przekładamy do miski i ubijamy je na puch. Do tłuszczu stopniowo dodajemy gotową masę kajmakową i dokładnie rozcieramy składniki.


Składniki na masę czekoladową:
  • 2 całe jajka
  • 120 g cukru kryształu
  • 25 g gorzkiego kakao
  • 200 ml mleka
  • 200 g masła
  • 1 kieliszek rumu

Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy do niego kakao. Składniki umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu łączymy składniki. Z podanych składników gotujemy gęsty syrop czekoladowy. Gotowy syrop ściągamy z palnika.

Do dość szerokiego garnka nalewamy wodę ( 2 szklanki) i wstawiamy na palnik. Woda ma się zagotować. Do szklanej lub metalowej miski wsypujemy cukier kryształ i dodajemy do niego całe jajka. Miskę kładziemy na gotującym się garnku z wodą (miska ze składnikami nie może dotykać wody). Składniki ubijamy nad parą na puszystą, jasnozłotą masę. Nie przestajemy ubijać - do masy jajecznej powoli wlewamy gęsty syrop czekoladowy i dalej ubijamy (na najniższych obrotach miksera). Czynność tą wykonujemy przez około 5 minut. Miskę z masą ściągamy z pary wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia.

Masło przekładamy do makutry i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu wlewamy stopniowo masę czekoladową i dokładnie ucieramy składniki. Do powstałej masy czekoladowej wlewamy rum - łączymy składniki. Do gotowego kremu dodajemy orzechy i lekko łączymy wszystko ze sobą.

Gotową masę wkładamy na godzinę do dwóch do lodówki.


Składniki na polewę czekoladową na maśle:
  • 300 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiego kakao
  • 8 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka prawdziwego rumu

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Składniki na biały lukier na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka spirytusu

Wsypać mączkę cukrową do miski z kamionki. Dodać do niej alkohol, sok z cytryny oraz stopniowo dodać wodę i bez przerwy ucieramy pałką drewnianą. Gdy lukier zacznie dobrze gęstnieć wylać na ciasto.


Dodatkowo:
  • 400 g gęstych powideł śliwkowych

Wykonanie:

Na upieczony, przestudzony piernik wykładamy warstwę gęstych powideł śliwkowych na które równomiernie rozkładamy połowę masy kajmakowej. Piernik wkładamy na godzinę do lodówki by masa na kajmaku zastygła. Następnie na nią wykładamy masę czekoladową, którą przykrywamy pozostała częścią masy kajmakowej i ponownie wkładamy piernik na godzinę.

Drugi piernik smarujemy pozostałymi powidłami śliwkowymi i nakładamy go na zastygnięta masę kajmakową. Przełożony piernik podłużnie przecinamy na pół. Każdą połówkę polewamy polewą czekoladową i umieszczamy je w lodówce do momentu zastygnięcia polewy na pierniku.

Tuż przed podaniem piernik zdobimy lukrem (ja je ozdobiłam zaraz gdy polewa czekoladowa zastygła).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/12/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon