Piernik na karmelu I

Zapach Świąt juz czuć w mej kuchni a, że niebawem będziemy obchodzić mikołajki takie buciki piernikowe dziś wyczarowałam a przy okazji przetestowałam kolejny przepis na pierniki.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 3 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Lekko nagrzewamy piekarnik (piekarnik w środku ma być ciepły).


Składniki na piernik na karmelu I:
  • 2 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki gorącej (gotującej się) wody
  • 2 surowe jajka (wielkość S)
  • 3 szklanki mąki pszennej/ tortowej
  • 0,75 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki domowej przyprawy do piernika

Składniki na lukier biały z białek:
  • 2 surowe białka z jajek
  • 200 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
  • kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana. Powstały lukier rozdzielamy w proporcji: - 1/3 i pozostawiamy bo bez zmian - biały - 2/3 i dodajemy do niego kilka kryształków czerwonego barwnika który dokładnie rozcieramy do uzyskania jednolitej barwy


Dodatkowo:
  • czerwone perełki cukrowe
  • 100 g masy marcepanowej
  • kilka kryształków zielonego barwnika spożywczego
  • pisak cukrowy w kolorze zielonym
  • 2 pisaki cukrowe w kolorze białym
  • 2 pisaki cukrowe w kolorze czerwonym

Masę marcepanową barwimy na zielono za pomocą barwnika spożywczego. Powstała masę wałkujemy między dwoma płatami papieru do pieczenia na grubość 3-4 mm i za pomocą foremki wycinamy z niego listki.


Wykonanie:

Do rondla wsypujemy pół szklanki cukru kryształu. Rondel umieszczamy na najmniejszym palniku i na małym ogniu doprowadzamy do zrumienia cukru tak by postał nam karmel (cały czas mieszamy. Do przygotowanego karmelu wlewamy 2 łyżki gotującej się wody, mieszamy.

Jaja w całości wbijamy do makutry i za pomocą pałki ucieramy je do białości z kryształem. Do powstałej masy jajecznej dodajemy po łyżce karmelu, który dokładnie rozcieramy (aż do jego wyczerpania). Do masy dodajemy sodę oczyszczona i korzenie, mieszamy. Następnie po trochu i na przemian dodajemy mąkę oraz kwaśna śmietanę, ucieramy.

Powstały surowy piernik przekładamy na podsypana mąką stolnicę wałkujemy na płat o grubości 5 mm i za pomocą formy wycinamy buty.

Surowe pierniczki układamy na blachach do pieczenia i pieczemy w 120-130 stopniach Celsjusza przez około 20 minut (piekarnik elektryczny, pieczenie góra - dół). Pierniczki maja się upiec na brązowy kolor. Upieczone pierniczki pozostawiamy do przestygnięcia.

Upieczone, przestudzone pierniczki zdobimy białym i czerwonym lukrem, rysujemy im za pomocą pisaków cukrowych kontury, dokładamy ozdoby z marcepanu i cukrowych kuleczek - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Ozdobione pierniczki pozostawiamy by lukier dobrze na nich zastygł.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 03/12/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon