Piernik na karmelu II

Tym razem podaje super pyszny, bez miodu ale za to na karmelu przepis na piernik który zaspokoi zachciankę nie jednego łasucha. Chyba ktoś w tym roku dostanie rózgę...;-)

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 3 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Lekko nagrzewamy piekarnik (piekarnik w środku ma być ciepły).


Składniki na piernik na karmelu II:
  • 125 g cukru w kostkach
  • 2 surowe jajka (wielkość M)
  • 0,75 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tym 450
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka domowej przyprawy do piernika
  • 0,75 szklanki letniej wody

Składniki na lukier na surowo:
  • 375 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka spirytusu

Wsypać mączkę cukrową do miski z kamionki. Dodać do niej alkohol, sok z cytryny oraz stopniowo dodać wodę i bez przerwy ucieramy pałką drewnianą. Gdy lukier zacznie dobrze gęstnieć dodajemy zielone kryształki i dokładnie łączymy. Lukier przyrządzamy dopiero gdy mamy już upieczone i przestudzone pierniczki gdyż bardzo szybko gęstnieje.


Dodatkowo:
  • 1,5 szklanki grubego cukru kryształu
  • kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego
  • 1 łyżeczka wody

W łyżeczce wody rozpuszczamy czerwony barwnik i za jego pomocą barwimy 1,5 szklanki cukru kryształu - do pojemniczka plastikowego wsypujemy cukier polewamy go barwnikiem, zamykamy pojemnik i energicznie trzepiemy do uzyskania czerwonego cukru. Zabarwiony cukier rozsypujemy na papierze do pieczenia, żeby wyschnął.


Wykonanie:

Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki, sodę oczyszczona oraz przyprawę do piernika

Cukier w kostkach przekładamy do rondla, wstawiamy go na mały palnik i rumienimy go na karmel (cały czas mieszając by się nie przypalił), zalewamy go letnią wodą, mieszamy , a następnie studzimy.

Jaja w całości wbijamy do makutry i za pomocą pałki ucieramy je do białości z cukrem pudrem. Do powstałej masy jajecznej dodajemy po łyżce karmelu, który dokładnie rozcieramy (aż do jego wyczerpania). Następnie dodajemy stopniowo zmieszane ze sobą suche składniki i wszystko dobrze ze sobą ucieramy.

Powstały surowy piernik przekładamy na podsypana mąką stolnicę wałkujemy na płat o grubości 5 mm i za pomocą formy wycinamy laski.

Surowe pierniczki układamy na blachach do pieczenia i pieczemy w 120-130 stopniach Celsjusza przez około 20 minut (piekarnik elektryczny, pieczenie góra - dół). Pierniczki maja się upiec na brązowy kolor. Upieczone pierniczki pozostawiamy do przestygnięcia.

Upieczone, przestudzone pierniczki lukrujemy białym lukrem i pozostawiamy do zastygnięcia. Następnie pozostały lukier ponownie rozcieramy w kamionce (możemy dodać troszkę alkoholu), przekładamy go do worka cukierniczego zakończonego okrągłą, wąską końcówką (numer 1) i rysujemy na laskach paski i od razu każdy paseczek zdobimy czerwonym cukrem kryształem (obsypujemy je barwionym cukrem).

Ponownie pozostawiamy pierniczki by zastygł na nich lukier.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 04/12/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon