Piernik Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Boże Narodzenie pachnie piernikiem , który przygotowujemy na 5-6 tygodni przed świętami. Na który warto czekać. Najbardziej popularny piernik Lucyny Cwierczakiewiczowej którego smak jest niezapomniany, rozpływający się w ustach.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na piernik Lucyny Ćwierczakiewiczowej :
  • 250 g miodu naturalnego lipowego
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 1 szklanki cukru kryształu
  • 75 g masła
  • 50 g smalcu
  • 2 jajka (wielkość M)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 65 ml letniego mleka
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 40 g domowej przyprawy do piernika

D rondla przekładamy miód, cukier, masło, smalec, przyprawę do piernika i doprowadzamy do połączenia oraz zagotowania się składników. Rondel z płynem ściągamy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.

Do miski przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną którą uprzednio rozpuszczamy w letnim mleku. Następnie dodajemy jajka wraz z e schłodzonym płynem z rondla. Za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto, które przekładamy do kamionkowej makutry, którą nakrywamy czystą lnianą ścierką, obwiązujemy, dodatkowo zabezpieczamy reklamówką jednorazową i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-5 tygodnie - u mnie chłodnym miejscem na ten czas stała się ostatnia półka w lodówce. Uwaga ciasto piernikowe będzie płynne i takie ma być.


Składniki na masę marcepanową:
  • 400 g cukru pudru
  • 400 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
  • 1/2 szklanki amaretto

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.


Składniki na lukier pomadkowy:
  • 2 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
  • na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
  • parę kropel soku z cytryny
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • tyle mleka by cukier przykryło

Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.


Dodatkowo:
  • 500 g gęstych powideł śliwkowych
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g migdałów

Białą czekoladę drobno siekamy przekładamy do kolejnej metalowej miski. Miskę umieszczamy we wrzącej wodzie i mieszając rozpuszczamy czekoladę.


Wykonanie:

Na kilka dni (około 3 dni) przed świętami wykładamy makutrę z ciastem, odwiązujemy, wykładamy z kamionki na stolnicę, dzielimy na dwie równe części i wałkujemy na wymiar blachy. Ciasto powinno być twarde.

Płaty piernika pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut piekarnik elektryczny, funkcja pieczenie góra - dół) - w średnio nagrzanym piekarniku.

Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.

Ostudzone placki przekładamy powidłami śliwkowymi oraz masą marcepanową. Wierzch zdobimy pomadkowym lukrem a jak zastygnie nitkami rozpuszczonej, białej czekolady oraz migdałami - zdjęcia powyżej.

Tak przygotowany piernik pozostawiamy na około 3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/12/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon