Piernik korzenny bez jaj

Pyszny piernik który musi swoje odstać by stał się mięciutki i delikatny bo inaczej będzie twardy jak kamień- pieczemy owy piernik minimum tydzień przed podaniem. Przepis znalazłam w przepisach Jana Czernikowskiego. Gorąco polecam przepis bo jest wart uwagi a przede wszystkim swego smaku.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 750 g mąki żytniej (typ 720)
  • 500 ml miodu
  • 250 ml letniej wody
  • 150 g migdałów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków

Składniki na biały lukier na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka spirytusu

Wsypać mączkę cukrową do miski z kamionki. Dodać do niej alkohol, sok z cytryny oraz stopniowo dodać wodę i bez przerwy ucieramy pałką drewnianą. Gdy lukier zacznie dobrze gęstnieć wylać na ciasto.


Dodatkowo:
  • 400 g migdałów

Około 1/3 migdałów sparzamy i ściągamy im skórki (migdały zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy je na około 10-15 minut, a następnie ściągamy im skórkę układając obrane migdały na papierowym ręczniku kuchennym).


Wykonanie:

Migdały siekamy.

Do rondla wlewamy wodę, dodajemy miód i ustawiamy rondel na palniku. Składniki doprowadzamy do zagotowania - ściągamy wrzący płyn z palnika. Płyn pozostawiamy do przestygnięcia a następnie rozpuszczamy w nim sodę oczyszczoną.

Mąkę zarumieniamy w piekarniku.

Do miski przesiewamy mąkę wraz z przyprawami, dodajemy płyn z rondla, posiekane migdały i wyrabiamy łyżką rzadkie ciast. Surowe ciasto przekładamy na blachę, wyrównujemy i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 40 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

po upieczeniu piernik wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Dzień przed podaniem piernik z wierzchu lukrujemy i ozdabiamy migdałami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 01/12/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon