Pierniczki zaparzane

Piernikowe bombki powstały z myślą by powiesić je na choince lecz niestety się nie doczekały tej ze zaszczytnej funkcji gdyż zostały zjedzone.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 4 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na całuski:
  • 500 g mąki pszennej / tortowej
  • 150 g cukru kryształu
  • 125 g miodu
  • 125 ml mleka
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 10 g mielonych goździków
  • 10 g mielonego cynamonu

Składniki na lukier pomadkowy:
  • 5 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
  • na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
  • parę kropel soku z cytryny
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • tyle mleka by cukier przykryło
  • barwniki spożywcze w czterech kolorach (różowy, czerwony, żółty, niebieski)

Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.

Powstały lukier dzielimy na 4 miseczki i każdy z osobna barwimy barwnikami spożywczymi na czerwono, niebiesko, żółto i różowo.


Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem. Powstały lukier przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 1-2..


Dodatkowo:
  • czerwone i niebieskie kryształki
  • kolorowe perełki cukrowe

Wykonanie:

Na patelnie wsypujemy 100 g cukru kryształu, patelnie umieszczamy na najmniejszym palniku i doprowadzamy do zarumienienia cukru na brązowy kolor. Następnie dodajemy do niego miód, resztę cukru, zmielone i przesiane korzenie, wlewamy mleko i gotujemy składniki. Gdy płyn się zagotuje ściągamy go z palnika.

Mąkę wraz z sodą przesiewamy do miski, wlewamy masę z patelni i najpierw drewniana łyżką a potem dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do kamiennej miski, słoja, przykrywamy ścierką i pozostawiamy na 2-3 godziny. Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy go na płat o grubości 1 cm. Z płata za pomocą foremki wycinamy ciastka (u mnie w kształcie bombek).

Surowe pierniczki układamy w dość sporych odstępach na blaszce i pieczemy je w 140 stopniach Celsjusza przez około 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Po upieczeniu pierniczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Upieczone przestudzone pierniczki lukrujemy kolorowymi lukrami i układamy je na kratce by lukier dobrze na nich zastygł. Następnie za pomocą worka cukierniczego na każdym pierniczku rysujemy białą kratkę, którą dodatkowo zdobimy krzyżykami, kropkami a także kolorowymi perełkami i kolorowymi kryształkami.

Ozdobione pierniczki zaparzane pozostawiamy na kratce by lukier ładnie przy stygł na nich.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 22/12/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon