Pierniczki "śmietanki"

W końcu doczekaliśmy się pierwszych płatków śniegu w naszych pięknych Tatrach. Zainspirowało mnie to do wypróbowania przepisu i upieczenia przedświątecznych pierniczków "śmietanek" nadając im kształt płatków śniegu. Pierniczki wyszły aromatyczne, mięciutkie po prostu pyszne. Polecam.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 3 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na pierniczki śmietanki:
  • 360 g miodu
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1/2 szklanki kwaśniej, gęstej śmietany (użyłam 18%)
  • 4 surowe jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki mieszaniny zmielonego cynamonu i goździków
  • mąka pszenna / tortowa

Składniki na lukier śmietanowy:
  • 500 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy 300 g cukru pudru i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.

Z miseczki odlewamy połowę powstałego lukru a do drugiej połowy dodajemy 200 g cukru pudru i rozcieramy go do uzyskania jednolitej konsystencji. Zagęszczony lukier przekładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągła, wąską końcówką (numer 1).


Do ozdoby:
  • 60 g niebieskich, cukrowych perełek
  • cukrowe płatki śniegu

Wykonanie:

Do rondla przekładamy miód i cukier. Na małym palniku rozpuszczamy ze sobą składniki do uzyskania jednolitego płynu (nie zapominamy o mieszaniu). Ciepły syrop przelewamy do miski i dodajemy do niego sodę oczyszczona oraz korzenie. za pomocą trzepaczki łączymy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do płynu wbijamy całe jaja, dodajemy śmietanę i stopniowo dodajemy tyle mąki aby uzyskać ciasto nadające się do rozwałkowania. Wyrobione ciasto wałkujemy na płat o grubości 1 cm i za pomocą foremki wycinamy płatki śniegu, które układamy na wcześniej przygotowanej blaszce do pieczenia. Surowe pierniczki pieczemy w 140 stopniach Celsjusza przez około 20 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra- dół).

Po upieczeniu pierniczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Następnie przestudzone pierniczki lukrujemy rzadkim lukrem, układamy je na kratce by lukier zastygł a następnie gęstym lukrem zdobimy je z wierzchu. Dodatkowo dekorujemy je niebieskimi cukrowymi perełkami oraz cukrowymi płatkami śniegu.

O lukrowane pierniczki pozostawiamy na 1-2 godziny na kratce by lukier dobrze na nich zastygł.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 22/11/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon