Pierniczki - renifery

Już kiedyś robiłam owe reniferki ale w bardzo małej ilości i były one dodatkiem do zaprzęgu Świętego Mikołaja. Tym razem wróciłam do owego przepisu i naprodukowaliśmy z synem dużą ilość słodkości.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 2-3 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na piernik:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g płynnego miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (domowej)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru

Do rondla wlewamy miód i dodajemy do niego masło oraz cukier kryształ. Rondel wstawiamy na mały palnik i na małym płomieniu rozpuszczamy i łączymy składniki. Do powstałego płynu dodajemy sodę oczyszczona i za pomocą trzepaczki łączymy składniki.

Do miski przesiewamy mąkę wraz z przyprawą do piernika, dodajemy płyn z rondla oraz wbijamy jajko. za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy ciasto.

Powstałe ciasto przekładamy na podsypana mąką stolnicę i wałkujemy je na płat o grubości 5-6 mm. Za pomocą formy lub też szablonów renifery.

Surowe pierniczki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 120-130 stopniach Celsjusza przez 20 -25 minut (piekarnik elektryczny, pieczenie góra - dół). Pierniczki maja się upiec na brązowy kolor. Upieczone pierniczki pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na lukier śmietanowy:
  • 600 g cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
  • kilka kryształków brązowego barwnika spożywczego

Do miski kamionkowej wsypujemy 600 g cukru pudru, kilka kryształków brązowego barwnika spożywczego i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Do ozdoby:
  • cukrowe, żółte gwiazdki
  • niebieskie i czerwone kuleczki cukrowe
  • 3-4 pisaki cukrowe w żółtym kolorze

Wykonanie:

Piernikowe renifery lukrujemy na brązowo, żółtym pisakiem cukrowym rysujemy im esy - floresy, doklejamy ślepia i noski oraz cukrowe gwiazdki i również pozostawiamy by lukier dobrze na nich zastygł - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 23/11/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon