Pierniczki pszenno-żytnie

Ding dong, ding dong spadł już śnieg... O to kolejny przepis na pierniczki tym razem na bazie mąki pszennej oraz żytniej w kształcie dzwonów.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 3 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 110 g mąki żytniej typ 720
  • 2 jajka (wielkość s)
  • 60 g cukru kryształu
  • 110 g masła
  • 110 g miodu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka domowych przypraw korzennych
  • 1 łyżka naturalnego kakao

Składniki na lukier z białek:
  • 2 surowe białka z jajek
  • 250 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana. Powstały lukier przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 1.


Dodatkowo:
  • kolorowe perełki cukrowe
  • serduszka cukrowe

Wykonanie:

Do rondelka przekładamy miód, masło, sodę, przyprawy korzenne. Składniki podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż się rozpuszczą i ładnie ze sobą połączą - ściągamy z palnika.

Do miski przesiewamy oba rodzaje maki wraz z kakaem, wbijamy jajka i wlewamy letni płyn z rondelka - zarabiamy gładkie, elastyczne, sprężyste ciasto.

Ciasto wałkujemy na płat na lekko oprószonej mąką stolnicy i za pomocą foremek wycinamy dzwony.

Surowe pierniczki układamy na wcześniej przygotowanej blaszce, zachowując odstęp między ciasteczkami.

Pierniczki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu pierniczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Przestudzone pierniczki lukrujemy i zdobimy cukrowymi perełkami oraz serduszkami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 11/12/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon