Pierniczki herbaciane

Poniżej podaje kolejny przepis na niesamowicie smaczne, aromatyczne i proste w wykonaniu ale za to jakże efektowne pierniczki, którym nadałam kształt wieńców świątecznych. Zabawa dla dużych i małych.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 3 blachy.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na pierniczki herbaciane:
  • 300 g płynnego miodu
  • 200 g drobnego cukru kryształu
  • 1 surowe jajko
  • pół szklanki mocnej esencji herbacianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • mąka pszenna/ tortowa
  • 2 łyżki letniej wody

W letniej wodzie rozpuszczamy sodę oczyszczoną.

Do makutry wlewamy miód, dodajemy do niego cukier i ucieramy składniki do białości. Następnie dodajemy jajko, esencje herbacianą, zmielone korzenie (cynamon i goździki), sodę rozpuszczoną w wodzie i rozcieramy wszystko ponownie. Do powstałej masy dodajemy tyle maki aby ciasto było lepkie. Surowe ciasto przykrywamy np. folią spożywczą i zostawiamy je w lodówce na noc (na 12 godzin). Po upływie podanego czasu surowy piernik wyciągamy z lodówki i przekładamy go na lekko oprószoną mąką stolnice i wałkujemy na płat o grubości około 1 cm. Za pomocą foremki wycinamy wieńce. Surowe pierniczki układamy na blachach i pieczemy je w 120-130 stopniach Celsjusza przez około 20 minut (piekarnik elektryczny, pieczenie góra - dół). Pierniczki maja się upiec na brązowy kolor. Upieczone pierniczki pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę marcepanową :
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
  • 1/4 szklanki amaretto
  • kilka kryształków zielonego barwnika spożywczego

Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol w którym rozpuściliśmy kilka kryształków zielonego barwnika spożywczego. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.

Po upływie podanego czasy masę marcepanową wykładamy z lodówki, porcjami, miedzy dwoma płatami papieru do pieczenia wałkujemy go na płat o grubości 3-4 mm i za pomocą foremki w kształcie łezki wycinamy listki. Wycięte listki , łezki lekko wykręcamy.


Dodatkowo:
  • 50 g cukrowych kuleczek w czerwonym kolorze
  • 2 pisaki cukrowe/ lukrowe w zielonym kolorze
  • 1 pisak cukrowy/ lukrowy w czerwonym kolorze
  • 100 g długich, czerwonych, kwaśnych żelek

Czerwone nitki (żelki) przecinamy na 2-3 części i cząstki zwijamy w kokardki.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone pierniczki zaczynamy zdobić: boki pierniczków lekko lukrujemy - zdjęcia pomocnicze powyżej. Na lukier przyczepiamy listki marcepanowe a na nie czerwone kuleczki cukrowe. Dodatkowo każdy wieniec piernikowy zdobimy wstążeczką powstałą z kwaśnych żelków (przylepiamy je do pierniczków za pomocą czerwonego pisaka cukrowego).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/12/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon