Pierniczki bez miodu

Po mimo że nie mają w sobie ani grama miodu są wspaniałe. miód zostaje zastąpiony syropem z cukru i karmelu.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 3-4 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na piernik bez miodu:
  • 500 g mąki pszennej/tortowej
  • 400 g cukru kryształu + 2 łyżeczki cukru
  • 250 ml wody + 1 łyżka wody
  • 2 surowe jajka (wielkość L)
  • 20 g sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka korzeni

Wodę wlewamy do rondla, dodajemy do niej 350 g cukru. Z wody i cukru gotujemy syrop przez 10 minut po czym ściągamy z palnika. Na suchej patelni rozpuszczamy 2 łyżeczki cukru aż uzyska ładny bursztynowy kolor (mamy uzyskać 1 łyżeczkę karmelu) i dodajemy do niego 1 łyżkę wody- mieszamy, rozgotowujemy. Karmel wlewamy do syropu, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.

Do makutry przekładamy całe jajka i ucieramy je z pozostałym cukrem, korzeniami i sodą oczyszczoną. Utarte żółtka wlewamy do przestudzonego syropu, dodajemy przesiana mąkę i ucieramy. Gotową masę przekładamy na stopnicę i wałkujemy między dwoma płatami papieru do pieczenia (ewentualnie lekko podsypujemy je mąką podczas wałkowania).


Składniki na lukier śmietanowy:
  • 600 g cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy 600 g cukru pudru i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Dodatkowo:
  • cukrowe,srebrne i niebieskie perełki cukrowe
  • cukrowe płatki śniegu
  • 3-4 pisaki cukrowe w białym kolorze

Wykonanie:

Z płatu ciasto, grubości 6 mm wycinamy za pomocą foremki duże gwiazdy, które układamy na wcześniej przygotowanej blaszce do pieczenia.

Surowe pierniczki pieczemy w 120-130 stopniach Celsjusza przez 20 -25 minut (piekarnik elektryczny, pieczenie góra - dół). Pierniczki maja się upiec na brązowy kolor. Upieczone pierniczki pozostawiamy do przestygnięcia.

Każdą gwiazdę dekorujemy białym lukrem śmietanowym - odstawiamy na kratce by ociekły z jego nadmiaru i by lukier dobrze na nich zastygł. Następnie za pomocą pisaków cukrowych /lukrowych rysujemy na nich esy-floresy które zdobimy perełkami cukrowymi.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/12/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon