Paszteciki z ciasta półfrancuskiego z grzybami

Szybka, pyszna przekąska. Idealne paszteciki do barszczu czerwonego, lubiana przez dorosłych jak i dzieci

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na około 20 sztuk.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 375 g ciasta francuskiego

Składniki na farsz:
  • 500 g grzybów (borowików, podgrzybków, maślaków)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz i przyprawa do grzybów do smaku

Grzyby gotujemy z 1/2 łyżeczki soli. Odcedzamy.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy grzyby i przyprawy -przesmażamy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Grzyby wraz z cebulą mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy bułkę tartą, mieszamy.


Dodatkowo:
  • 1 surowe białko
  • 2 -3 łyżeczki czarnuszki

Białka przelewamy do miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Na płacie ciasta pół-francuskiego rozkładamy równomiernie farsz, zwijamy w rulon zaczynajac od dłuższego końca ciasta. Wierzch rulonu smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy czarnuszką. Następnie roladę kroimy na plastry o grubości mniej więcej 1,5-2 cm.

Ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu przekąskę wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/12/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon