Pałeczki ptysiowe

Ciasto parzone idealnie pasuje nie tylko do różnych ciast nadziewanych przeróżnymi kremami. Idealnie sprawdza się też jako sucha pałka obsypana cukrem pudrem.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Przepis na dwie blaszki.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki:
  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do ozdoby:
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

W rondelku umieszczamy wodę, masło i szczyptę soli. Składniki doprowadzamy do zagotowania się. Do gotującego się płynu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Za pomocą łyżki drewnianej składniki łączymy na gładką , jednolitą masę. Powstałe ciasto przykrywamy i odkładamy do przestudzenia. Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy.

Powstałe surowe ciasto umieszczamy na 30 minut w zamrażalce. Po upływie wyznaczonego czasu przekładamy je do maszynki do ciastek i za jej pomocą, na uprzednio przygotowane blaszki wyciskamy paski długości 7-8 cm.

Ciastka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 10 minut a następnie w 160 stopniach Celsjusza przez 15 minut.

Podczas pierwszych 10 minut nie otwieramy piekarnika bo ciasto będzie z wierzchu twarde a w środku niedopieczone.

Upieczone, jeszcze gorące paluszki ptysiowe posypujemy cukrem pudrem. Ciastka odstawiamy do przestygnięcia a następnie podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 20/05/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon