Pączusie serowe z truskawkami

Proponuję usmażyć serowe pączki z truskawkami, takie na góra dwa gryzy, z czerwonym jak nasze serce lukrem i posypką. Mniam.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 40 sztuki mini pączków.

Do smażenia będziemy potrzebować 1 - 1,5 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.

Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Składniki na ciasto drożdżowo-serowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g twarogu z wiaderka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju roślinnego/rzepakowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki wódki lub octu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Nadzienie:
  • 40 sztuk małych mrożonych truskawek

Składniki na różowy lukier cytrynowy :
Składniki na lukier cytrynowy:
  • 300 g cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki octu
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka ugotowanej, gorącej wody
  • kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego

Skórkę z cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem.

Cukier wsypać do rondla, dodać czerwony barwnik spożywczy i zalać gorącą, gotującą się wodą. Włożyć do składników kawałki skórki z cytryny i ocet. Składniki gotować pod przykryciem (pod pokrywką) do nitki. Gdy syrop jest ugotowany rondel zdjąć z palnika i wyciągnąć skórkę z cytryny. Syrop przelać do miski kamionkowej , dodać do syropu sok z cytryny i ucierać pałka drewnianą tak długo aż zbieleje. Powstały lukier wylać na ciasto.


Dodatkowo:
  • 3 łyżki czerwonego cukru
  • 1/2 szklanki cukier puder
  • 1 - 1,5 l oleju lub smalcu

Tłuszcz wlewamy do garnka, który wstawiamy na średni palnik.

Tłuszcz nagrzewamy dopiero gdy nasze pączki będą gotowe do smażenia.


Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę razem z sodą oczyszczoną, dodajemy twaróg z wiaderka, cukier, jajko, wódkę, olej i śmietanę. Z podanych składników, za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, wałkujemy na płat o grubości 1 cm. Na połowie rozwałkowanego ciasta, w odstępach układamy truskawki które przykrywamy druga częścią płatu ciasta. Za pomocą kieliszka do białego wuna wycinamy pączki (tak by w jego środku znajdowała się truskawka).

Do garnka nalewamy około 1 l oleju. Podgrzewamy go na średnim palniku. Do gorącego oleju wrzucamy mini pączki z truskawką. Usmażone odsączamy na kuchennym ręczniku papierowy,. Przestudzone pączki polewamy różowym lukrem cytrynowym i zdobimy czerwoną posypką cukrową.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/02/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon