Pączucie serowe z bakaliami

Tym razem proponuje małe, serowe i mocno bakaliowe pączki. Jak karnawał to karnawał ...

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 34 sztuki.

Do smażenia będziemy potrzebować 1 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu. Przed smażeniem pączków nagrzewamy olej w rondlu.

Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Składniki na ciasto drożdżowe z serem:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 250 g białego sera z wiaderka lub półtłustego 2-krotnie zmielonego
  • 3 jajka ( wielkość L)
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g kolorowej kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 50 g rodzynek
  • 30 g suszonych owoców Goji

Do miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną i dodajemy do niej ser biały, cukier kryształ, cukier waniliowy oraz jajka. za pomocą miksera wszystko miksujemy na gładka, jednolitą masę. Pod sam koniec miksowania dodajemy bakalie, które dokładnie łączymy z surowym ciastem.


Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo ,aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Do ozdoby:
  • 50 g posypki czekoladowej (z czekolady)

Dodatkowo:
  • 1 litr oleju słonecznikowego/ rzepakowego/ roślinnego

Tłuszcz do smażenia przelewamy do garnka wysokiego ale nie koniecznie szerokiego. Naczynie kładziemy na średnim palniku a następnie tłuszcz doprowadzamy do mocnego zagrzania (tłuszcz nagrzewamy dopiero gdy mamy gotową masę na pączki).


Wykonanie:

Dużą łyżkę (ja użyłam miarki odpowiadającej 1 łyżce) należy natłuścić olejem jak i własne dłonie. Za pomocą miarki (łyżki) nabieramy masę i dłońmi formujemy kulki, które bezpośrednio wrzucamy do nagrzanego oleju. Pączki same będą się nam obracać w tłuszczu (i rosnąć). Każdego małego pączka smażymy na ciemnobrązowy kolor , około 3-4 minut. Usmażone pączusie wykładamy łyżką cedzakową i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.

Każdego, usmażonego pączka polewamy z wierzchu lukrem i posypujemy posypką czekoladową. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 11/01/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon