Pączki z nadzieniem serowym

Proponuje dla smakoszy pączków kolejny przepis na bardzo łatwe a zarazem smaczne ciasto drożdżowe, które tym razem nadziewamy po usmażeniu masą serową. Taka mała odmiana jeśli chodzi o nadzienie a smak pączka niesamowicie zmienia- oczywiście na lepsze :-).

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 30 sztuki.

Do smażenia będziemy potrzebować 1 - 1,5 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.

Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 1 kg maki pszennej / tortowej typ 450
  • 100 g cukru kryształu
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1 całe, surowe jajko
  • 6 surowych żółtek
  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek oleju rzepakowego/ słonecznikowego / roślinnego
  • 1 kieliszek spirytusu

Składniki na masę serową:
  • 1 kg białego sera z "wiaderka"
  • 2 kopiate łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • ziarenka z jednej laski wanilii

Do miski przekładamy masę serową, cukier puder, kwaśna śmietanę oraz ziarenka wanilii i za pomocą miksera łączymy składniki na jednolitą, gładką masę. Gotową masę serową przekładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką.


Składniki na polewę czekoladową na maśle:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.

Polewę wykonujemy dopiero gdy nasze paczki są już usmażone.


Dodatkowo:
  • 200 g białej czekolady
  • 1 - 1,5 l oleju lub smalcu

Biała czekoladę ścieramy na tarce na najgrubszych oczkach.

Tłuszcz wlewamy do garnka, który wstawiamy na średni palnik.

Tłuszcz nagrzewamy dopiero gdy nasze pączki będą gotowe do smażenia.


Wykonanie:

Do rondla wlewamy mleko i doprowadzamy do jego podgrzania na małym ogniu.

Robimy rozczyn: do rondla wlewamy 100 ml letniego (ale nie gorącego) mleka, dodajemy drożdże, 2 łyżki cukru kryształu oraz 2 łyżki mąki i wszystko dokładnie rozcieramy do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Rozczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce by podwoił swą objętość.

Do miski wbijamy całe jajko, dodajemy żółtka oraz wsypujemy cukier puder i za pomocą miksera ucieramy na jednolitą, jasnozłotą masę.

Do dużej miski lub też garnka przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną,pozostałe mleko, alkohol i wyrabiamy ciasto, tak długo aż stanie się gładkie, lśniące, będzie odstawać od ręki lub drewnianej łyżki i na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza, wtedy wlewamy tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy. Wyrobione przez nas ciasto powinno być niezbyt gęste. Ciasto lekko z wierzchu oprószamy mąką, przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy objętość ciasta zwiększy się w stu procentach, partiami wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na płat o grubości 3 cm. Za pomocą szklanki, z płatu ciasta wycinamy okręgi, które zwijamy w kulkę, którą lekko spłaszczamy- zdjęcia pomocnicze powyżej. Tak surowe pączki układamy w dość sporych odstępach do ponownego wyrośnięcia.

Podgrzewamy tłuszcz. Sprawdzamy czy jest odpowiednio nagrzany, robimy w tym celu próbę - wrzucamy trochę surowego ciasta do tłuszczu, gdy odbije się szybko od dna i zacznie się smażyć to jest to dla nas znak, ze możemy zacząć smażyć pączki. Wyrośnięte, surowe pączki kładziemy na gorący tłuszcz górną stroną na dół. Pączki powinny swobodnie pływać w oleju/smalcu. Gdy zarumienia się od dołu, obracamy je widelcem do góry i dosmażamy. Usmażone pączki wykładamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Przestudzone pączki, od spodu, za pomocą worka cukierniczego nadziewamy masa serową - zdjęcia pomocnicze powyżej. Następnie ich wierzch polewamy czekoladą i dodatkowo zdobimy białymi wiórkami czekoladowymi.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 28/01/2015


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon