Pączki na proszku do pieczenia

Prawidłowa nazwa to pączki parzone na proszku do pieczenia. Przyznam iż wyszły bardzo smaczne choć nie tak wspaniałe jak wyrabiane na drożdżach. Jednak zachęcam do ich przygotowania, upieczenia i zjedzenia. Ich dużą zaleta jest to, że nie musimy ich długo wyrabiać choć przy ich przygotowaniu też musimy przestrzegać pewnych kroków by je przygotować.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 40 sztuki.

Do smażenia będziemy potrzebować 1 - 1,5 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.

Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Składniki na pączki:
  • 1,20 kg maki pszennej/ tortowej
  • 200 g cukru kryształu
  • 100 g masła
  • 15 sztuk jajek
  • 750 ml mleka
  • 40 g proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek spirytusu lub araku
  • 40 g cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • konfitura różana
  • 1/2 szklanki cukier puder
  • 1 - 1,5 l oleju lub smalcu

Tłuszcz wlewamy do garnka, który wstawiamy na średni palnik.

Tłuszcz nagrzewamy dopiero gdy nasze pączki będą gotowe do smażenia.


Wykonanie:

Białka oddzielamy do żółtek przy czym jedno białko wlewamy do miski.

Białko w misce ubijamy na sztywną pianę.

Do miski przesiewamy 800 g mąki wraz z proszkiem do pieczenia.

Do rondla wlewamy 500 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania.

Do drugiej miski przesiewamy 400 g maki pszennej i zaparzamy ją ugotowanym mlekiem (500 ml), a gdy masa przestygnie rozrabiamy j ą z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, masłem i resztą mleka. Do wyrobionej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ubite na sztywno białko. Wszystko dobrze wyrabiamy. Na koniec wyrabiania dodajemy arak lub spirytus - zarobić jeszcze chwilę. Wyrobione ciasto nie wałkujemy, lecz rozciągamy na stolnicy na niezbyt gruby placek. W pewnych odstępach układać na nim kupki konfitury różanej i przykrywamy warstwą ciasta. Następnie za pomocą szklanki od piwa wycinamy krążki tak, aby konfitura znajdowała się w środku. Tak uformowane pączki smażymy na dużym ogniu w głębokim rondlu w gorącym tłuszczu. Podczas smażenia pączki przewracamy widelcem aby zrumieniły się po obu stronach. Gotowe, upieczone wyjmujemy łyżka cedzakową, odsączamy na ręczniku papierowym, przekładamy na półmisek i oprószamy cukrem pudrem jeszcze gorące.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/01/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon