Pączki hiszpańskie z serową masą

Pyszne, lekkie bo z ciasta parzonego pączki hiszpańskie z dodatkiem masy serowej, lukru i orzechów arachidowych to idealny dodatek na Tłusty Czwartek.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 14 sztuk

Do smażenia będziemy potrzebować 1 l oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego lub smalcu.

Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.

Na papierze do pieczenia rysujemy 12 - 14 okręgów o średnicy 7- 8 cm. Gdy mamy już narysowane okręgi papier odwracamy na drugą stronę i smarujemy go olejem ( 1 łyżka oleju). Następnie wycinamy ( z zachowaniem odstępów) kwadraty/ prostokąty w środku których znajdują się koła.


Składniki na ciasto parzone:
  • 3 jajka wielkości L
  • 250 ml wody ( 1 szklanka)
  • 60 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej / tortowej

W rondelku umieszczamy wodę i tłuszcz. Na niewielkim ogniu doprowadzamy do ich zagotowania. Następnie dosypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy by składniki połączyły się w gładką, jednolitą masę (cały czas mamy włączony palnik). Przez 2 -3 minuty sparzamy ciasto. Następnie surową masę przykrywamy by nie powstała na powierzchni skorupa. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku i energicznie łączymy z ciastem ( najlepiej za pomocą miksera).

Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i na ówcześnie przygotowanym papierze wyciskamy okręgi - zdjęcie pomocnicze powyżej.


Składniki na masę serowo - śmietanową:
  • 500 g białego sera z wiaderka
  • 400 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
  • 5-6 łyżek cukru pudru ( w zależności jaki kwaśny jest ser biały)
  • laska wanilii

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki, stopniowo dodajemy cukier puder - miksujemy. Do ładnie połączonych składników dodajemy biały ser i ziarenka z jednej laski wanilii - wszystko jeszcze raz dokładnie ucieramy / miksujemy.

Powstałą masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie szerokiej gwiazdki. Worek z masą wkładamy do lodówki na czas smażenia pączków hiszpańskich.


Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Dodatkowo:
  • 150 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych

Wykonanie:

Do rondla wlewamy olej. Naczynie kładziemy na średnim palniku ( przykręcamy go do minimum - tak by był najmniejszy płomień) i doprowadzamy do jego zagrzania. Do gorącego tłuszczu wkładamy surowe koła, odklejamy z nich papier i smażymy je obustronnie na złoty kolor. Usmażone pączki wykładamy łyżką cedzakową i odsączamy je z tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych. Pączki hiszpańskie pozostawiamy do całkowitego przestudzenia.

Następnie zimne pączki poziomo przecinamy na pół - mniej więcej na ich środku.

Na jedną z połówek wyciskamy masę serowo - śmietankową i przykrywamy drugą połową ciastka.

Nadziane masą pączki polewamy z wierzchu lukrem i posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Podajemy.

Smacznego


Moja rada pączki ładnie wyrosną gdy temperatura ich otoczenia jest taka sama jak przy przygotowywaniu ciasta parzonego ( podczas smażenia nie otwierajmy okna). Pączki nadziane masą spokojnie możemy przechowywać w lodówce - nie namiękną nam.


Data publikacji: 18/02/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon