Orzechowy Warkocz

Pyszne, puszyste, delikatne ciasto drożdżowe wypełnione niesamowicie aromatyczną masą orzechową. Wspaniały deser którego nie może zabraknąć na świaąecznym stole.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 2 duże warkocze.

Blachy do pieczenia wykładamy papierem od pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarni.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 3 pełne szklanki mąki pszennej/tortowej
  • 1 całe surowe jajko (wielkość L)
  • 1 surowe żółtko (z jajka wielkości L)
  • 120 g cukru pudru
  • 50 g roztopionego masła
  • 200 ml letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2,5 łyżki cukru kryształu

Składniki na masę orzechową do pieczenia:
  • 405 g orzechów włoskich drobno zmielonych
  • 2 surowe, całe, małe jajka (rozmiar s/m)
  • 45 g kwaśnej śmietany - użyłam 18%
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki likieru orzechowego
  • 120 g zmielonych sucharów
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu

Całe jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich cukier puder. Składniki miksujemy na pulchną, złotą masę. Do masy jajecznej dokładamy alkohol oraz kwaśną śmietanę - miksujemy. Na sam koniec dosypujemy zmielone orzechy włoskie wraz z sucharami i cynamonem a następnie dokładnie mieszamy.


Dodatkowo:
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 50 ml letniego mleko , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże, 2.5 łyżki cukru kryształu i 1 łyżkę mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Żółtko wraz z całym jajkiem wlewamy do miski, dodajemy do niego cukier puder. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony tłuszcz (masło), miksujemy. Na stolnicy przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn i utartą masę z żółtkami. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.

Gdy mamy już wyrośnięte ciasto, wyciągamy je z miski, chwile zarabiamy, dzielimy na pół i wałkujemy na płaty o grubości 1 cm. Na każdym płacie rozkładamy równomiernie masę orzechową. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego boku. Rulon przecinamy wzdłuż, przez środek pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry - zdjęcia pomocnicze powyżej. Powstałe dwie części splatamy ze sobą - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Warkocze przekładamy na blachy do pieczenia i przykrywamy suchą, czystą ścierką -pozostawiamy je w ciepłym miejscu na około godzinę do wyrośnięcia. .

Surowe warkocze pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczone wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Tuż przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 27/11/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon