Orzechowiec zwijany

Tym razem polecam roladę orzechową, która nosi szlachetna nazwę "Orzechowiec". Jest to ciasto drożdżowe zwinięte z bardzo prostą, a zarazem smaczną masą na bazie orzechów włoskich.

Wesołych, radosnych, rodzinnych a przede wszystkim pełnych miłości Świąt Bożego Narodzenia.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na dwie blaszki o wymiarach 7 x 20 cm.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 90 ml letniego mleka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2 żółtka
  • 60 g stopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki oleju słonecznikowego / rzepakowego/ roślinnego
  • 1 łyżka wódki

Do wysokiego kubka wlewamy letnie mleko , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , 1 łyżka cukru kryształu i 1 łyżkę mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Żółtka wlewamy do miski, dodajemy do niego cukier. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony tłuszcz (masło i olej) oraz alkohol- ucieramy. Na stolnicy przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn i utartą masę z żółtkami. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.


Składniki na masę orzechową do pieczenia:
  • 400 g orzechów włoskich drobno zmielonych
  • 2 całe jajka
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany - użyłam 18%
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżeczki likieru orzechowego
  • 130 g zmielonych sucharów

Całe jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich cukier puder. Składniki miksujemy na pulchną, złotą masę. Do masy jajecznej dokładamy alkohol oraz kwaśną śmietanę - miksujemy. Na sam koniec dosypujemy zmielone orzechy włoskie wraz z sucharami i dokładnie mieszamy.


Składniki na lukier pomadkowy:
  • 2 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
  • na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
  • parę kropel soku z cytryny
  • 2 paczki cukru wanilinowego
  • tyle mleka by cukier przykryło

Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.


Składniki na polewę z gorzkiej czekolady:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka

Czekoladę łamiemy na drobną kostkę i przekładamy ją do rondelka. Do naczynia z czekoladą dodajemy masło i mleko. Składniki wstawiamy na mały palnik i doprowadzamy do ich połączenia. Podczas roztapiania się składników cały czas je mieszamy. Powstałą polewę ściągamy z palnika. Gotową polewą polewamy ciasta czy też ciasteczka.


Dodatkowo:
  • 100 g kolorowej skórki pomarańczowej / cytrynowej

Wykonanie:

Gdy mamy już wyrośnięte ciasto to przekładamy je na lekko podsypaną mąką stolnice i przez chwilę je wyrabiamy. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach 20 x 35-40 cm , grubości około 1 cm. Na płat ciasta równomiernie rozkładamy masę orzechową , zostawiając na krótszych bokach około 2 cm luzu ( bez masy ciasto) jak i na dłuższym boku około 3 cm ciasta bez masy- zdjęcie powyżej. Ciasto z farszem zwijamy, zaczynając od krótszego boku ( gdzie masa jest rozłożona od samego brzegu ciasta)- zdjęcie powyżej. Gdy już zwiniemy ciasto to oba jej końce podwijamy pod spód. Ciasto przekładamy do prostokątnej, wąskiej formy i przykrywamy je sucha ścierką by podrosło.

Podrośnięte ciasto smarujemy wodą i wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika.

Surową strucle pieczemy w 140-150 stopniach Celsjusza przez około 30-35 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Zimne ciasto wykładamy z formy, lukrujemy. O lukrowane ciasto pozostawiamy na 30 minut by lukier dobrze zastygł, następnie delikatnie zdobimy je roztopioną czekoladą i przez środek posypujemy kolorową skórką pomarańczową/ cytrynową.

Podajemy.

Smacznego


Świąteczne słodkości!


Data publikacji: 18/12/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon