Orzechowe renifery

Pyszne, niesamowicie pyszne ciastka orzechowe przełożone domową masą orzechową, jeszcze kilka zdobień z lukru i czekolady.... och te wyczekiwania na mikołaja :-).

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na około 20 ciastek.

Formy wykładamy papierem do pieczenie.

Przed pieczeniem nagrzewamy dobrze piekarnik.


Składniki na ciasto orzechowe:
  • 300 g mąki pszennej/tortowej
  • 200 g zmielonych na pył orzechów włoskich (laskowych)
  • 4 żółtka
  • 250 masła
  • 200 g cukru pudru

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i zmielonymi orzechami. Do suchych składników dodajemy masło i surowe żółtka. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy naturalne kakao - zarabiamy kakaowe ciasto. Oba ciasta formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Po upłynięciu godziny ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4-5 mm. Z płatu ciasta, za pomocą foremki wycinamy ciastka -można również użyć do wycięcia ciastek foremki do ludzików.

Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasteczka pozostawiamy do przestygnięcia. Ciastka ściągamy dopiero z blachy jak przestygną inaczej się nam połamią.


Składniki na masę orzechową:
  • 1 szklanka (200 g) całkiem zmielonych orzechów włoskich
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 kieliszka spirytusu

W rondelku gotujemy mleko. Ściągamy je z palnika i wsypujemy do niego orzechy włoskie. Odstawiamy do ostygnięcia pamiętając o tym, żeby od czasu do czasu wszystko przemieszać. W misce miksujemy miękkie masło z cukrem pudrem na puch. Miksując dalej, po łyżce dodajemy zimne orzechy. Czynność wykonujemy, aż wszystkie produkty połącza się ze sobą. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy spirytus łącząc go z powstałą masą orzechową.


Składniki na lukier biały z białek:
  • 3 surowe białka z jajek
  • 300 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.


Dodatkowo:
  • czarny i żółty barwnik spożywczy
  • 1 sztuka czerwonego pisaka cukrowego
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao
  • czekoladowe kuleczki ryżowe
  • rodzynki w czekoladzie

Powstały lukier dzielimy w proporcji 1/4, 1/4, 2/4. A następnie 1/4 lukru rozdzielamy na połowę i jedną barwimy czarnym barwnikiem spożywczym a drugą pozostawiamy białą. Większą część lukru barwimy naturalnym kakao a pozostałą część (1/4) na żółto.


Wykonanie:

Połowę ciasteczek zdobimy kolorowymi lukrami oraz dodatkami (kuleczkami ryżowymi- ślepia; rodzynkami w czekoladzie-nos) tak by powstała nam twarz renifera- zdjęcia pomocnicze powyżej. Ozdobione ciasteczka pozostawiamy na kratce by lukier na nich dobrze zastygł.

Na pozostałą część ciastek wykładamy warstwę masy orzechowej którą przykrywamy ozdobionymi ciastkami.

Tak przygotowane słodkości umieszczamy na godzinę w lodówce by masa stwardniała i skleiła ciasteczka.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 20/11/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon