Oliwki w boczku i cieście półfrancuskim

To chyba jedna z najszybszych, najprostszych i w miarę tanich przekąsek. Idealnie sprawdzi się gdy maja przyjść niezapowiedziani goście lub też do wieczornego seansu filmowego. Polecam.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 2 blachy do pieczenia.

Blachy przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 375 g ciasta francuskiego
  • czarne oliwki w zalewie (650 g)
  • 200 g boczku w plastrach
  • 1 surowe białko
  • przyprawa grecka (mieszanina ziół greckich)

Dodatkowo:
  • wykałaczki

Wykonanie:

Surowe białko przelewamy do miseczki i lekko podbijamy.

Surowe ciasto francuskie odwijamy z folii, przecinamy je poziomo na pół a następnie na paseczki o grubości 2,5 cm. Na każdym pasku ciasta francuskiego układamy niewielki plasterek boczku oraz czarna oliwkę. Składniki zwijamy w rulonik który przebijamy wykałaczka by składniki nie wypadły z niego. Następnie wierzch i boki smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy ziołami greckimi.

Ruloniku układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 220 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu przekąskę pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy z dowolnymi dipami.

Smacznego


Data publikacji: 27/04/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon