Odrywane bułeczki ziołowo-serowe

Szybka, syta, drożdżowo-ziołowa przekąska. Idealna do pracy, szkoły czy też na domówkę. Polecam.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 14-16 sztuk.

Foremki lub formę na muffiny wykładamy papilotkami.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 510 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 70 ml oleju
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:
  • 1 szklanka posiekanych ziół (u mnie bazylia, oregano, lubczyk, pietruszka, majeranek)
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 3/4 szklanki tartego parmezanu
  • 60 g stopionego masła

Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , płaska łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe mleko, rozpuszczone masło, wyrośnięte drożdże i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.

Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy chwile zarabiamy a następnie wałkujemy na płat o wymiarach 60 x 40 cm. Rozwałkowany placek smarujemy roztopionym masłem na który równomiernie rozkładamy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekane zioła oraz starty parmezan. Tak przygotowany placek tniemy na paski o grubości 10 cm (mamy uzyskać 6 pasków) - zdjęcia pomocnicze powyżej. Paski układamy jeden na drugim a następnie tniemy je w prostokąty, które przekładamy w pionie do wcześniej przygotowanych foremek - zdjęcia pomocnicze powyżej. Surową przekąskę pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 25 minut by podrosła. Wyrośnięte przekąski pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu przekąski wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone wyjmujemy z foremek i podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/01/2018


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon