Obwarzanki z ciasta parzonego

Szybkie, bardzo smaczne a do tego delikatne.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na dwie blaszki do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka tłuszczu roztopionego ( 300 g margaryny)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki z " czubkiem"
  • 7 sztuk jajek

Do ozdoby:
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki suchego maku
  • 3 łyżeczki siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki różowej soli

W niewielkiej misce mieszamy przyprawy.

W osobnej misce rozbijamy jajko i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy by ją przesuszyć.

Do dość wysokiego rondla wlewamy wodę i dodajemy do niej tłuszcz. Rondel ze składnikami umieszczamy na najmniejszym palniku. Składniki doprowadzamy do zagotowania. Do gotujących się składników dodajemy mąkę i energicznie mieszamy składniki. Powstałe ciasto tak długo parzymy aż zacznie nam odstawać od ścianek naczynia i "zwijać się " w kulę. Gotowe ciasto ściągamy z palnika i przykrywamy czystą ściereczką, Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia. Do letniego ale nie zimnego ciasta dodajemy jajka. Składniki energicznie ucieramy / miksujemy tak by powstała nam jednolita , gładka masa.

Gotową masę wkładamy do miski i przykrywamy talerzem/ pokrywką. Ciasto wkładamy na noc ( 12 godzin minimum) do lodówki.

Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki. Surową masę przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę. Z ciasta formujemy wałki o długości 35-40 cm i grubości 1 cm. Każdy wałek składamy na pół, splatamy jak sznurek marynarski, a następnie łączymy jego końce tak by powstał nam okrąg ( zdjęcia poniżej).

Surowe obwarzanki układamy na blaszce do pieczenia i dokładnie smarujemy je rozbełtanym jajkiem. Dodatkowo posypujemy je mieszanką przypraw.

Surowe obwarzanki pieczemy przez pierwsze 5-10 minut ( na złoty kolor) w 200-220 stopniach Celsjusza a następnie zmniejszamy temperaturę do 160- 170 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 10-15 minut. ( podczas wstępnego pieczenia nie otwieramy piekarnika!!!).

Po upieczeniu obwarzanki pozostawiamy na 10-15 minut w piekarniku by przestygły. Letnie wyciągamy z piekarnika. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/07/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon