Mini rureczki z masą kasztanową

Pyszne, półfrancuskie ciasto wodne, wypełniamy po same brzegi domową masą powstałą na bazie popularnych "michałków". Do tego, dla urozmaicenia mini rureczki polewamy ciemną i jasna czekoladą. Smacznego.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Przepis na 3 blaszki do pieczenia.

Foremki na małe rureczki lub też surowy makaron w kształcie grubych rurek (długie na około 5 cm) dobrze natłuszczamy np. margaryna lub masłem.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik należy nagrzać przed pieczeniem.


Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 1 łeczka cukru kryształu
  • 20 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek mleka
  • 1 surowe żółtko
  • 125 g masła
  • szczypta soli

Mleko podgrzewamy. Do ciepłego ale nie gorącego mleka dajemy rozdrobnione drożdże i cukier. Całość łączymy na jednolitą masę. Zaczyn przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Mąkę przesiewamy na stolnice i dodajemy do niego zimy tłuszcz, żółtka i szczyptę soli. Składniki siekamy nożem. Do lekko rozdrobnionych (nożem) składników dodajemy zaczyn. Ciasto należy wyrobić na kule ale używając przy tym tylko noża !!!!!. Ciasto siekamy tak długo aż utworzy się nam kula (mi to zajęło około 15 minut). Następnie parę razy - 3-4 obtaczamy je. Ciasto przekładamy do woreczka śniadaniowego i szczelnie zawiązujemy. Następnie do wysokiego naczynia wlewamy zimną wodę. Do wody wrzucamy ciasto. Ciasto powinno osiąść na dnie naczynia. Garnek z wodą i ciastem odstawiamy na 3-4 godziny w bardzo zimne miejsce. Po upływie tego czasu ciasto powinno pływać na wodzie.


Składniki na masę michałkową:

  • 150 g cukierków/ czekoladek "michałki"
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie sypkiego budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (1 x 40 g)
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 200 ml mleka
  • 50 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1 kieliszek rumu ( nie koniecznie)

Cukierki/ pomadki "michałki" ścieramy na tarce na drobnych oczkach ( żeby dobrze się nam ścierało "michałku" najlepiej włożyć je na 30 minut do zamrażalnika).

Do garnuszka wlewamy 50 ml mleka i rozpuszczamy w nim cukier kryształ oraz opakowanie sypkiego budyniu. Składniki łączymy ze sobą na gładką, jednolitą masę.

Do rondla nalewamy 150 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło . Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń -ucieramy. Do powstałej puszystej masy wsypujemy starte michałki oraz alkohol i ponownie rozcieramy składniki. Gdy idealnie wszystkie składniki się połączyły ze sobą , to wtedy dosypujemy orzeszki i ponownie łączymy składniki. Gotową masę wkładamy na około godzinę do lodówki by stwardniała.

Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego.


Dodatkowo:
  • 100 g mlecznej czekolady - polewy czekoladowej
  • 100 g ciemnej czekolady - polew czekoladowej

Polewy czekoladowe rozpuszczamy według wskazań na opakowaniu (we wrzącej wodzi, na około 5 minut zanurzamy opakowania z czekoladami).


Wykonanie:

Ciasto wyciągamy z naczynia , rozwiązujemy i przekładamy na wcześniej oprószona mąką stolnicę. Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą część należy rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm. Rozwałkowany płat ciasta dzielimy na mniejsze prostokąty o wymiarach 8 cm x 5 cm. Każdy mały prostokąt nawijamy na foremkę. Ruloniki układamy na blaszce do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 15-20 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu przekładamy ciastka do przestygnięcia.

Upieczone ruloniki ściągamy z foremek, napełniamy masą michałkową (za pomocą worka cukierniczego), polewamy mleczną i ciemną czekoladą.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 25/05/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon