Mini domki z piernika

Gdzieś tam, gdzie jest wieczny mróz i śnieg, w takich małych, kolorowych, niesamowitych domkach mieszkają pomocnicy Świętego Mikołaja. It akie domki z piernika przygotowałam z moim Kochanym Pomocnikiem.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 12 sztuk domków.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.

Przed wycinaniem elementów domku należy je mieć wycięte na papierze , ułatwi nam to niesamowicie pracę.

Pamiętajmy , że piernik rośnie.


Składniki na piernik tani:
  • 250 g miodu sztucznego
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 jajka (wielkość M)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

Składniki na biały lukier na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka spirytusu

Wsypać mączkę cukrową do miski z kamionki. Dodać do niej alkohol, sok z cytryny oraz stopniowo dodać wodę i bez przerwy ucieramy pałką drewnianą. .


Dodatkowo:
  • 3 pisaki cukrowe/lukrowe w kolorze białym
  • 3 pisaki cukrowe/lukrowe w kolorze czerwonym
  • 400 g zielonych, niebieskich , w czekoladzie m&m
  • kolorowe posypki cukrowe
  • 12 sztuk cukrowych gwiazdek

Wykonanie:

Miód przekładamy do rondla, podgrzewamy a następnie odstawiamy by przestygł.

Do donicy/makutry przekładamy masło, dodajemy cukier puder i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy jajka na przemian z miodem oraz przesianymi korzeniami i rozcieramy. Do całości dosypujemy przesianą mąkę oraz sodę -rozcieramy. Utarte ciasto przekładamy na podsypana lekko mąką stolnice wałkujemy na płat o grubości 5-6 mm i wycinamy części domków - ściany główne, boczne, dach - zdjęcia powyżej.

Powycinane figury przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w 120 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja góra - dół). Upieczone elementy wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Upieczone ściany boczne oraz główne zdobimy według uznania - ja zdobiłam je za pomocą pisaków cukrowych oraz posypek cukrowych- zdjęcia powyżej.

Elementy na dach zamaczamy w lukrze i układamy na nich dropsy, które lekko na sam koniec polewamy lukrem. Tak przygotowane elementy pozostawiamy na około godzinę by lukier dobrze zastygł na nich.

Upieczone, przestudzone oraz ozdobione elementy sklejamy za pomocą gęstego lukru - najpierw boczne ściany z głównymi a na sam koniec dach- zdjęcia pomocnicze powyżej.

Gotowe domki pozostawiamy na 2-3 godziny by dobrze lukier zastygł i skleił wszystkie elementy.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 05/12/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon