Mini babeczki z kremem łososiowym

Niesamowicie kremowe,delikatne, łososiowe i do tego w bardzo kruchym cieście zatopione smaki podkreślone dodatkami ostrej papryki i czarnej oliwki.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 40 sztuk.

Foremki na babeczki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4-5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Tak przygotowane surowe babeczki układamy na blaszce a następnie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12- 15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia


Składniki na farsz:
  • 200 g łososia sałatkowego, wędzonego
  • 140 g serka kanapkowego
  • 330 g śmietany kremówki do ciast i deserów 36 %
  • 3 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Łososia blenderujemy na jednolitą masę.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywną pianę. Do ubitej kremówki stopniowo dodajemy serek - łączymy składniki. Do powstałej masy dodajemy łososia, koperek oraz pieprz i sól. Składniki łączymy na jednolitą masę.

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie gwiazdki.


Dodatkowo:
  • 40 sztuk czarnych oliwek
  • 20 g nitek ostrej papryki

Wykonanie:

Na upieczone, przestudzone, mini babeczki wyciskamy sporą warstwę musu łosowiowego. Mus posypujemy nitkami ostrej papryki a czubek zdobimy czarna oliwką.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 22/03/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon