Mini babeczki z czekoladową masą i śliwką

Małe, kruche babeczki nadziane po brzegi powidłami śliwkowymi z domowej spiżarni do tego krem czekoladowy i śliwka chwile wcześniej zerwana z ogrodu rodziców. Po prostu delikatesy do popołudniowej kawy.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 40 sztuk.

Foremki na babeczki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 2 surowe żółtka
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18%

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka, śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4-5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Tak przygotowane surowe babeczki układamy na blaszce a następnie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12- 15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.


Składniki na masę czekoladową:
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g kremu czekoladowego
  • 2-3 łyżki alkoholu

Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy krem czekoladowy oraz 2-3 łyżki alkoholu i dokładnie rozcieramy składniki. Powstałą masę przekładamy do worka cukierniczego zakończoną dowolną końcówką.


Dodatkowo:
  • 200 g powideł śliwkowych
  • 100 g ciemnej polewy czekoladowej
  • 7-8 sztuk śliwek fioletowych

Śliwki myjemy, drylujemy i dzielimy na 6 ćwiartek.

Polewę czekoladową rozpuszczamy według wskazówek na opakowaniu.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone, kruche babeczki wykładamy z formy a następnie wypełniamy je po brzegi powidłami śliwkowymi na które wyciskamy porcję kremu czekoladowego.Krem czekoladowy zdobimy polewą czekoladową i ćwiartką śliwki.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 27/08/2016


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon