Migdałowe ciasteczka z nutellą i wiśnią

Kruche, bardzo migdałowe ciasteczka wypełnione czekoladą i wiśnią które w bardzo łatwy sposób można z kandyzować.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 3 blachy do pieczenia

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciastka:
  • 300 g maki pszennej / tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 1000 g zmielonych na pył migdałów
  • 1 całe , duże jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do przesianych składników dodajemy zmielone migdały, cukier puder, tłuszcz, śmietanę oraz wbijamy całe jajko. Za pomocą noża siekamy przez chwilę składniki a następnie rękoma wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Z powstałego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce, lekko spłaszczamy i za pomocą trzonka od łyżki drewnianej robimy wgłębienie.

Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12 minut – na złoty kolor. Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Dodatkowo:
  • 40 sztuk wydrylowanych wiśni
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 5 łyżek czekolady do smarowania typu nutella

Do niewielkiego rondla wlewamy 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru. Rondel ze składnikami kładziemy na małym palniku i doprowadzamy je do zagotowania. Do gotującego się syropu wkładamy wiśnie i gotujemy je na małym ogniu przez 15 minut. Po upływie podanego czasu paski odcedzamy na cedzaku i pozostawiamy je na nim by przestygły (ale nie były całkiem zimne). Wiśnie układamy na blaszce do pieczenia i suszymy je przez 5-10 minut w 50 stopniach Celsjusza ( maja stwardnieć i nabrać "koloru").


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone ciasteczka migdałowe wypełniamy po brzegi czekoladą a następnie zdobimy wiśnią kandyzowaną.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 26/07/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon