Metrowiec

Ciasto łączy w sobie lekką masę śmietankową oraz czarno - białą babkę. Ładnie udekorowana bakaliami cieszy oczy, a jak smakuje...

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na dwie blaszki prostokątne o wymiarach 22 cm x 9 cm.

Prostokątne blaszki należy natłuścić margaryną i oprószyć lekko mąką pszenną / tortową.

Nagrzewamy piekarnik.


Składniki na babki:
  • 16 łyżek oleju
  • 16 łyżek letniej wody
  • 7 dużych jajek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli

Mąkę pszenną, tortową oraz proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą. Białka należy rozdzielić od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy cukier puder i ucieramy je na jednolitą, złoto-żółtą masę. Do powstałej masy na przemian dodajemy przesiane mąki oraz wodę i olej. Wszystko miksujemy do momentu połączenia się składników. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubitą pianę za pomocą łyżki drewnianej mieszamy z wcześniej powstałą masą (do masy z żółtek dodajemy białka nie odwrotnie). Po połączeniu się składników połowę ciasta przelewamy do jednej prostokątnej blaszki. Do pozostałego ciasta dodajemy przesiane gorzkie kakao. Składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciemne ciasto przelewamy do drugiej blaszki.

Surowy biszkopt pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut - do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.


Masa śmietankowa:
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 700 ml mleka
  • 200 g masła
  • kieliszek spirytusu

500 ml mleka wlewamy do rondelka wstawiamy na palnik i gotujemy. Do dość głębokiego garnuszka wlewamy 200 ml mleka dodajemy jajko, żółtko, mąki, cukier kryształ, budyń i za pomocą miksera wszystko miksujemy na jednolitą masę. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i na bardzo wolnym ogniu gotujemy około 5 minut mieszając by powstały budyń się nie przypalił. Następnie wyłączamy palnik, przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.

W misce ubijamy na puch miękkie masło. Miksując cały czas stopniowo dodajemy ugotowany i ostudzony budyń. Po dokładnym połączeniu się składników powoli wlewamy alkohol - cały czas ubijamy masę.


Do ozdoby:
  • 200 g margaryny
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 1/2 kieliszka alkoholu - spirytusu
  • 1 kieliszek wody

W małym rondelku umieszczamy pokrojoną w drobną kostkę margarynę, wodę, kakao i cukier. Rondelek wstawiamy na bardzo mały ogień i mieszamy składniki ze sobą tak długo aż połączą się - powstanie czekoladowa polewa. Następnie polewę odstawiamy do przestygnięcia.

Alkohol i wodę łączymy ze sobą.


Wykonanie:

Upieczone i ostudzone babki kroimy na kromki o grubości 2 cm. Każdą kromkę nasączamy spirytusem wymieszanym z wodą. Nasączone kromki przekładamy masą (około 1,5 cm). Pozostałą masą smarujemy powstały metrowiec. Następnie polewamy go polewą czekoladową i ozdabiamy orzechami włoskimi, wiórkami kokosowymi i żurawiną. Odstawiamy na 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc) do lodówki w celu "przegryzienia się" ciasta.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon